Kråkbär ska lyfta svårtillgänglig öl

Fjällstationen i Saltoluokta har fått sin egen öl. Foto: Saltoluokta Fjällstation.

Gillar du att prova nya öl? Då har du en utmaning här. Tjáhppismuorjje är ölen som bara säljs på fjällstationen i Saltoluokta.

Det är Tjers Bryggeri som gjort ölen med det lite krångliga namnet. Tjáhppismuorjje betyder kråkbär på lulesamiska och kråkbären till ölen är plockade vid fjällstationen.

– Vi började diskutera om det fanns något i trakten som vi kunde använda. Hjortron, kvanne, skvattram och kråkbär kom på tal och då kråkbär har en speciell karaktär och är tacksamma att jobba med, så blev det så, säger fjällstationens platschef Johan Påve.

Kråkbär är ett litet svart bär som växer över hela landet. Det har en besk smak som ger denna pale ale en egen karaktär.

– Beskan gör att ölen passar väldigt bra till mat med sälta, sån mat som vi har mycket av i de lokala mattraditionerna, berättar Frida Andersson på Tjers Bryggeri.

Problemet för många lär vara att få tag på ölet. Saltoluoktas fjällstation ligger tolv mil väster om Gällivare och är inte direkt lättillgängligt. De sista 3,5 kilometerna krävs det att man åker skoter från den väg som passerar närmast fjällstationen.