Nynäshamn jubilerar med ökad kapacitet

Andreas Klässman och Marcus Wärme från Nynäshamns Ångbryggeri ser fram emot både expansion och jubileum. Bilden är från premiären av deras nya öl Sjörök. Foto: Ronny Karlsson.

Nynäshamns Ångbryggeri fyller 20 år. Det firar man bland annat med en expansion som ska ta produktionen över en miljon liter öl per år.

Det jubilerande bryggeriet har varit trångbodda under de senaste åren. Så när det behövdes nya tankar för tre år sedan fick de placeras utomhus. Två tankar på vardera tolv tusen liter placerades i direkt anslutning till bryggeriet, och nu installeras två till sådana tankar.

– De är tillverkade för att klara det svenska klimatet, med kyla på sommaren och värme på vintern. Allting med tankarna sköts inifrån, säger Marcus Wärme.

I fjol landade bryggeriet på 800 000 liter. De nya tankarna ska ge en möjlighet att brygga runt 1,2 miljoner liter öl.

– Inom tre år hoppas vi nå dit. Men det är många faktorer som spelar in om vi ska klara det, bland annat logistik, säger Wärme.

Bryggverket på 2200 liter ska användas flitigare när de nya tankarna är klara för användning.

– Då kan vi gå från tio till 14 bryggningar i veckan, det blir en skillnad.

Han säger att detta troligen är den sista expansionen som är möjligt i nuvarande lokaler.

– Ska vi växa ännu mer måste vi nog antingen flytta eller skaffa en produktionslokal till. Men jag vet inte när det blir, vi kommer att klara oss här ett par år till.

20-årsjubileet ska också uppmärksammas på andra sätt under året. Det finns planer för att fira på bryggeriet i månadsskiftet juni-juli.