Konsten att göra sin egen belgiska dubbel

Bildspel

Bild 1 av 4

Simon Svensson tar hjälp av en av kursdeltagarna vid mäskningen.

GBG Beerweek tuffar på för fullt, ölen flödar i Göteborg och undertecknad åkte förstås på jobbet med bara vatten i glasen… Men det blev det rätt bra i alla fall. Några timmars gnuggning i konsten att göra öl väckte definitivt lusten att åka iväg till närmaste handlare, köpa lite prylar och börja mixtra ihop min egen IPA.

Njutningsfrämjandet samlade på söndagseftermiddagen lite drygt 20 personer i Pripps gamla lokaler i Gårda. Män var betydligt vanligare än kvinnor på stolarna, men det kanske var att förvänta sig.

Målet var i alla fall att skapa en belgisk dubbel och bryggmästare var Simon Svensson, som har stor erfarenhet av ölbryggning och även figurerar som öldomare. En kurs hade redan tidigare avverkats under dagen, då med målet att skapa en Electric Nurse APA-edition.

Sören Karlsson och Alexander Haglund, två av besökarna på eftermiddagen, hade med sig lite erfarenhet av ölbryggning.
– Vi har bryggt en gång tidigare, en ale, berättar Sören Karlsson.
– Men vi är här för att lära oss lite mer, det är alltid skoj.

Kursen var både praktiskt och teoretisk och Simon Svensson demonstrerade hur bryggning går till samtidigt som han redogjorde för de olika ingredienserna. Malt och humle passerades runt bland deltagarna som fick lukta och i en del fall smaka. Totalt varade kursen i tre och halv timmar och när deltagarna gick hem efteråt var det med kunskap nog för att komma igång med sin egen bryggning.