Klosterölet tas fram i alkoholfri version

Vad tror du om en belgisk ale utan alkohol? Nu är den på gång att introduceras.

Belgiska ale förknippas ofta med munkar, långa traditioner och ganska alkoholstarka öl. Men när det tas fram ett alkoholfritt belgiskt ”klosteröl” för första gången handlar det i stället om världens största ölföretag, AB InBev.

Det är Leffe som tagits fram i en alkoholfri version vid bryggeriet i Leuwen. Om man ska tro Arnaud Hanset på AB InBev har företaget lyckats väldigt bra med sitt alkoholfria öl.

– Vi är stolta över att vara först att lyckas med detta, tack vare våra bryggares kunskaper. Vi har gjort ett alkoholfritt öl som håller samma kvalitet som de andra Leffe-ölen, säger han i ett pressmeddelande.

Ölen bryggdes från början i klostret Leffe i den franskspråkiga delen av Belgien, men bryggs alltså numera av AB InBev i Leuwen.

Satsningen på alkoholfri öl har ökat rejält den senaste tiden och AB InBev räknar med att 20 procent av världens ölproduktion ska vara alkoholfri år 2025.

Även i Sverige experimenteras det med alkoholfria öl i olika stilar. Spendrups har under Richard Bengtssons ledning till exempel tagit fram en alkoholfri strong ale under varumärket Mariestad.