Klassiskt öl tillbaka när ölkrog jubilerar

Jämtlansa Hell kommer att serveras igen när Oliver Twist firar 30 år. Foto: Pressbild.

Jämtlands Hell är ett av de mest prisade svenska ölen genom tiderna. Nu är det dags för comeback för ölet när Oliver Twist firar 30 år.

Jämtlands Bryggeri startades 2016 och året efter såg detta lageröl dagens ljus.

Det var David Jones på Jämtlands Bryggeri som tog fram ölet tillsammans med Stene Isacsson, Jugge Hasselqvist och Rune Bohlin, som då ägde Akkurat och Oliver Twist.

– Vi hade köpt in Pilgrim och ett påsköl från Jämtland och ville ha vårt eget öl. Vi var tvungna att göra en lager, det var det enda som sålde på den tiden, sade Isacsson, i en intervju om ölet med Beernews 2019.

Hell blev en sällan skådad succé. Inte minst gick det hem hos öldomarna på Stockholm Beer & Whisky Festival, där det totalt blev otroliga 22 guldmedaljer. Samtidigt bryggdes också en mörk lager med namnet Heaven.

– Vi tyckte att det var lite roligt att Heaven var en mörk öl och Hell en ljus, sade bryggaren David Jones i en intervju med Beernews 2017.

Ölet Hell lades ner, men en form av comeback gjordes på Jämtlands släppte Dry Hop Helles 2019. Det ölet var inspirerat av Hell, men bryggt med en modern touch där det bland annat användes mer humle än i originalet.

Nu har alltså det klassiska lagerölet bryggts igen.

På torsdag är det dags att servera ölet, då representanter från Jämtlands Bryggeri också kommer att finnas på plats på Stockholmskrogen. Även denna gång handlar det om en modernare variant av det öl som först bryggdes 2017.

Oliver Twist firar sitt 30-årsjubileum under hela veckan, och bland annat har man besök från Ska Brewing och Odell Brewing. Under veckan ska det också serveras ett antal öl som tagits fram just för jubileet.

” Det är en diger öl lista att beta av, några har vi varit med och bryggt, andra har bryggts för att fira jubileumet, och under 30 år har vi skapat kontakter så vi har helt enkelt tagit hem rariteter som ni förmodligen aldrig ser igen, när nåt är slut så är det…slut!”, skriver OT på sin Facebooksida.