Klart: Hit ska Stigbergets flytta

Bildspel

Bild 1 av 6

3800 kvadratmeter vid Partihallarna i Göteborg. Där kommer Stigbergets Bryggeri att flytta in under sommaren. Nils Hultkrantz har skrivit på kontraktet och Simon Karlsson kommer att ansvara för uppsarten av det nya bryggeriet.

 

3800 kvadratmeter. Bryggverk på 5000 liter. Nu är det klart med Stigbergets flytt och storsatsning i Göteborg.

Stigbergets Bryggeri har vuxit snabbt de senaste åren och blivit ett av Sveriges mest populära bryggerier. I takt med att man bryggt mer öl har man också blivit trångbodda i nuvarande bryggeri vid Sjöfartsmuséet i Göteborg.

Planerna på en expansion har funnits länge och har förändrats en del längs vägen. Men nu är allt klart för flytt. I dag var första dagen som man hade tillgång till sina nya lokaler på Blomstergatan vid Partihallarna i Göteborg.

– Det har tagit tid att få allting klart, vi har jobbat med det här sedan i höstas. Men nu känns det väldigt bra och roligt, säger Nils Hultkrantz, som är en av ägarna till bryggeriet.

Nu ska golvet i lokalen och en del annat fixas till och sedan blir det installation och uppstart av bryggverk och tankar under maj och juni.

– Vi hoppas på att kunna provbrygga under juni månad och sedan blir det full rulle på båda våra bryggerier under hösten, säger Hultkrantz.

Simon Karlsson blir den som först flyttar till de nya lokalerna och får ansvar för intrimningen av det nya bryggverket. Det nuvarande bryggverket på 2000 liter kommer att användas precis som vanligt under sommaren och hösten.

Därefter flyttas en del av dagens tankar till den nya lokalen. När man kommit så långt är planen att göra samarbetsöl och experimentbrygder i lokalen vid Sjöfartsmuséet.

– Vi har bryggt cirka 450 000 liter på ett år där, och kanske blir det runt hälften så mycket när vi tar bort en del tankar. Det får bli vår kreativa och utvecklande verksamhet, säger Hultkrantz.

I stället blir det i de nya lokalerna som man ska brygga desto mer öl. Därifrån ska efterfrågan av de mest populära ölen hanteras.

Åtta nya tankar kommer att installeras inledningsvis i det nya bryggeriet, fyra på 5 000 liter och fyra på 10 000 liter. Ett första mål är att dubblera produktionen, men i de stora lokalerna skulle det gå att brygga betydligt mer öl än så med det nya bryggverket.

Det största investeringen är den kombinerade burk- och flasklina som köpts från Tyskland. Den kommer dock först i november, så i väntan på den kommer en enklare flaskningsanläggning att köpas in för att användas under hösten.

I de nya stora lokalerna finns gott om utrymme för kontor, och det finns även ett stort rum som kan lämpa sig för servering.

– Vi får se hur det blir. Det kan kanske bli barer på båda våra ställen, men inget är bestämt ännu, säger Hultkrantz.