Karlskoga Bryggeri bygger nytt taproom

Bildspel

Bild 1 av 6

Karlskoga Bryggeri började som ett hobbyprojekt och har fortsatt att vara det. Något som Magnus Nilsson och Carl-Johan Eriksson verkar ganska nöjda med.

Karlskoga Bryggeri är inget stort bryggeri – men det är inte heller målsättningen för de sex killarna som ligger bakom bryggeriet.

Karlskoga Bryggeri grundades 2016 och ligger ganska centralt i Karlskoga ovanför en nedlagd pub. Lokalerna är små, utrustningen liten. Ett bryggverk på 200 liter som man brygger på en gång i månaden och ett på 50 som puttrar ett par gånger i veckan. Men i framtiden ska det bli mer – i källaren där puben låg pågår arbetet med att riva ut allt och bygga upp ett taproom med restaurang.

– Det kommer inte att bli en pub utan bara vara öppet för evenemang. Vi ska vara självförsörjande på öl och förhoppningsvis kunna driva runt huset på det, säger Carl-Johan Eriksson som tillsammans med Magnus Nilsson tar emot när beernews.se kommer på besök.

Bland annat tänker man sig att ha provningar och spelningar för upp till 60 sittande gäster, vilket är en tredubbling av vad de kan ha på sina vanligtvis fullbokade ölprovningar på bryggeriet i dag.

– Nu har vi legat lågt sedan i mars och provningarna har legat på is. Men nu börjar det röra på sig igen, säger Carl-Johan.

Bryggeriet har i dag bara två fasta öl. Dels Disponent som säljs till ett hotell, dels Brukslager.

– Vi experimenterar och brygger många nya öl. Vi har alltid minst 15 färdiga öl här.

Det fanns planer på att få in några öl på Systembolaget, men det rann ut i sanden.

– Vi visste inte vad det innebar innan men kom fram till att det skulle inte vara hållbart för oss.

Ingen av killarna jobbar med bryggeriet på heltid. Tvärtom ser de det som en hobby och vill behålla det så. Carl-Johan själv pluggar till jurist med ena handen medan han kokar vört med den andra.

– Vi vill bara kunna pyssla med öl utan att det ska kosta något, och att det förhoppningsvis ska generera lite överskott.