Första ölen nära för Karlskogabryggare

Ett större bryggverk är inköpt och en trappa ner finns en pub som vill ha deras öl. Nu är Karlskoga Bryggeri i gång med sin verksamhet.

Det är ett gäng på fem killar som tagit steget från hembryggning till att bli ett professionellt bryggeri.

– Vi håller på och testar så mycket vi kan, vi är hobbybryggare som vill göra lite mer, säger Karl-Johan Ericsson, en av fem delägare i bryggeriet.

Än så länge bryggs det bara på det mindre bryggverket på 20 liter, men det pågår också ett jobb med att skala upp recept för det större bryggverket.

– Vi har kokat på en vanlig platta i flera år, det här är lite annat. Men det är väldigt roligt, säger Ericsson.

Inledningsvis är detta en lokal satsning, där det är fokus på att sälja ölen på puben som ligger en trappa ned, samt lite andra ställen i Karlskogatrakten.

Lokalen där kvintetten brygger har tidigare varit en lokal för healing, så verksamheten har förändrats en hel del. Att ha bryggerier ovanpå en pub drar förstås till sig en del uppmärksamhet. Många pubgäster är nyfikna på vad som händer där uppe.

– Vi får på ett naturligt sätt ölintresserade människor nära oss. Sedan är det bra för oss också att ha nära till en pub, säger Ericsson.

En turné i somras gav inspiration till att bli mer än bara hembryggare. Det trevliga bemötandet på flera bryggerier är de i dag tacksamma för.

– Det var ingen som sade nej utan alla tog sig tid. Det var väldigt kul att se, säger Ericsson.

Under hembryggarperioden har det bryggts väldigt många olika öl. Från att under en period bryggt mycket india pale ale, så har de på senare tid tagit ut svängarna mer.

– Vi kommer att börja med en lager och en kraftig humlig öl. Sedan får vi se vad det blir, säger Ericsson.