Fler bryggerier vill in på Systembolaget

Fredrik Arenander på Systembolaget ser att allt fler svenska bryggerier söker sig till Systembolaget. Foto: Montage/Systembolaget.

De nya svenska bryggerierna är få under 2020. Men trots det har trycket på Systembolagets lokala sortiment ökat i rekordfart under året.

 

Totalt har 47 nya bryggerier registrerat sig för att ha produkter i Systembolagets lokala sortiment sedan mars och givetvis beror det på coronaviruset.

– Vi hade en föreställning att vi skulle få se en avmattning när bryggerierna inte blev så många fler, men så blev det inte, säger Fredrik Arenander, inköpschef på Systembolaget.

De nya bryggerierna är i de flesta fall små bryggerier som haft svårt att sälja sina öl till barer och restauranger i coronatider.

– Vi ser att det ofta är bryggerier som inte tidigare tappat på flaska som nu kommit till oss, säger Arenander.

I dagsläget finns 345 stycken svenska bryggerier registrerade för att ha öl i det lokala sortimentet. De enda svenska bryggerierna på Systembolaget som inte finns med lokalt är de fem största, nämligen Spendrups, Carlsberg, Kopparbergs, Åbro och Krönleins.

Nu är frågan om antalet bryggerier på Systembolaget har nått en topp.

– Vi har ju sagt att vi tror det flera gånger. Men när det nu inte startas så många nya bryggerier i coronatider skulle jag tippa att vi inte får se samma ökning de närmaste sex månaderna i alla fall. Men visst finns det fler bryggerier i Sverige än de som är hos oss, säger Arenander.