Johan ny ordförande för bryggeriförening

Sveriges Oberoende Småbryggerier har fått en ny ordförande. Det är Johan Håkansson som tar över efter Berith Karlsson.

Ända sedan föreningen bildades för drygt tio år sedan har Berith Karlsson från Närke Kulturbryggeri varit ordförande. Men nu är det dags för Johan Håkansson, grundare av Ängöl i Kalmar, att ta över.

Håkansson har suttit med i styrelsen under ett antal år och har inga planer på att göra stora förändringar. Men vissa saker blir viktiga att jobba med.

– Jag tror vi måste bli lite mer välkomnande och nå en större del av våra svenska småbryggerier. Vi är 35 medlemmar nu och behöver bli fler, säger han.

När det gäller politiska frågor har gårdsförsäljning av öl och vin varit en ganska het fråga det senaste året. Men Johan Håkansson ser en annan fråga som viktigare. I de flesta EU-länder finns en differentierad alkoholskatt, där mindre bryggerier betalar mindre i skatt. Men så är det inte i Sverige.

– Det är en fråga som jag vill lyfta fram och det vore en förändring som vore bra för alla våra medlemmar. Jag tror att många politiker inte riktigt känner igen de här frågorna så vi måste lyfta det.

I USA har ett försök med en liknande skattesänkning lett till nyanställningar, bättre arbetsförhållanden och utveckling av företagen. Det försöket är nu på väg att bli en permanent förändring och Håkansson vill se en liknande utveckling i Sverige.

– Det vore behövligt. Det är ingen bra ekonomi i branschen även om man kan tror det när det öppnas upp många nya bryggerier.

Det var vid föreningens årsmöte i Gävle nyligen som Håkansson blev ordförande. Så här ser hela den nya styrelsen ut:

Johan Håkansson, Ängöl
Annica Wernerson, Qvänum Mat & Malt
Daniel Granath, Poppels Bryggeri
Marcus Lundmark, Klackabackens Bryggeri

Hans Skan, Wermlands Brygghus

Erik Sahlin, Sahlins Brygghus