Jacob redo att släppa nya skivan ”Long Gone”

Bildspel

Bild 1 av 4

Musik har varit viktigt genom hela live för Jacob Öhrvall.

 

Öl och musik är två viktiga bitar i Jacob Öhrvalls liv. Han jobbar på Stigbergets och i dagarna kommer hans nya singel ”Long Gone”.
– Musik ska vara så bra att man inte riktigt vet vart man ska ta vägen.
Orden är Jacob Öhrvalls och beskriver kanske en hel del av den passion han har för musiken. Intresset började i unga år i Gävle, pappan var trummis och det fanns alltid instrument hemma. I låg- och mellanstadiet spelade han fiol och piano.
– Det var egentligen inte vad jag ville spela, jag tror jag började där för att sedan få spela något annat, säger han.
På högstadiet ökade intresset i takt med att musiklektionerna blev bättre och mer seriösa.

– Jag märkte att jag hade lätt för musiken och det var samma med brorsan. Sedan upptäckte vi Nirvana och då var det kört. Då fattade jag hela grejen, berättar han.

Utöver Nirvana var Michael Jackson och Kris Kross tidiga idoler.

– Jag gillade verkligen Kris Kross, deras ”Jump” var så jäkla fett.
2005 bar det sedan av till Göteborg för studier på musikhögskolan och då var det annan musik som gällde.
– Jag spelade kontrabas och det var mycket fokus på jazz och improvisation. Det finns en punkighet i jazz som jag gillar, säger Öhrvall.
I Göteborg har han varit inblandat i ett antal olika musikprojekt, bland annat spelar han fortfarande bas och synth i Klabbes Bank.

35-åringen har också blivit allt mer intresserad av öl. Som hembryggare var det inte tal om att bara brygga någon gång i bland.

– Jag har lätt för att snöa in på en grej och inte göra så mycket annat. Ett tag bryggde jag öl hemma två till tre gånger i veckan och då blev det inte så mycket musik.
Nu kombinerar han ändå sina två intressen. Han jobbar på Stigbergets Bryggeri och på fritiden jobbar han med sitt soloprojekt. Där är det dags att släppa nästa singel i morgon, fredag, och i mars kommer hela skivan. Både nya singeln och skivan har namnet ”Long Gone”.
– Jag spelar nåt slags indie pop/rock, och det finns dom som tycker att musiken påminner om Mattias Alkberg eller Jacob Hellman.

Under lång tid var det mest instrumental musik som gällde för Öhrvall, och han tyckte inte om att skriva texter.
Ett tag var det tal om ett samarbete med gode vännen Tomas Halberstad på Dugges, som då skulle skriva texter. Men till slut blev även texterna hans egna.
– Under påsken 2017 fick jag feeling och skrev min första riktiga text som är den andra låten på skivan. Då knäckte jag en kod och kände att jag kan skriva en text utan att alla andra behöver fatta.
Han spelar och sjunger det allra mesta själv på de nya låtarna. Enda hjälpen kommer från Öyvind Hegg-Lunde som spelar trummor på de flesta låtarna, Martin Blomberg spelar trummor på ett spår och Alexander Simm spelar gitarr på ett spår.
Musikbranschen är många gånger tuff i dag, och när skivan kommer har inte Öhrvall några större förhoppningar på kommersiell succé.
– Jag gör det här för att jag gillar att skriva låtar och spela in. Jag tycker att skivan är skitbra, men jag är inget bra på att promota mig själv. Men jag hoppas i alla fall att det ska bli några recensioner på den.
Planen är också att få till en releasespelning i Göteborg, men där är ännu inget klart.