Lokalt samarbete ska ge ny specialöl

I april är det dags för Vxo Beer Week igen. Den här gången ska flera lokala bryggerier samarbeta för att ta fram ett speciellt öl till veckan.

Det hela började med Växjö Ölfestival, men de senaste åren har det också skapats en Vxo Beer Week. I år genomförs den 2-6 april och då blir det events på stadens krogar som har fokus på öl.

Nytt för i år blir också att ett antal bryggerier samlas för att brygga ett specialöl till veckan.

– Det känns jättekul. Man träffar nästan aldrig de andra bryggerierna och pratar öl, så det blir en bra dag, säger Robert Andersson, som är initiativtagare till både festivalen och veckan.

Ölet som bryggs blir en india pale ale med lokal humle från odlingen i Benestad.

– Dessutom ska vi tillsätta en del passionsfrukt i ölet. Namnet är inte klart ännu men det lär bli något med passion, säger Andersson.

Ölet kommer att ha premiär under ölveckan och förhoppningen är förstås att det ska finnas på många av de lokala krogarna. Givetvis kommer ölet också att finnas med på festivalen.

Deltagande bryggerier på bryggdagen 27 februari blir Trädskogens Bryggeri, Kvarnagårdens Bryggeri, Faråkra Hantverksbryggeri, Brygghus 19, Ängöl, Benestad Bryggeri, Ryssby Bryggeri och Emmaboda Bryggeri. Bryggningen sker hos Trädskogens.