Island firade minnet av att ölet blev tillåtet

Nyligen firade Island att man fått dricka öl de senaste 30 åren. Innan det var nämligen drycken förbjuden i 74 år.

Island har en del spännande bryggerier och en del av deras öl dyker även upp i Sverige. Men det är faktiskt bara sedan 1989 som det varit tillåtet at dricka öl i landet.

Den minst sagt konstiga lagen skapades efter en folkomröstning 1915, då man införde alkoholförbud. Förbudet för öl levde sedan vidare medan annan alkohol, även starkare sådan, har varit tillåtet.

Redan 1922 lättade lagen upp, efter att Spanien vägrat att köpa isländsk fisk om inte de fick sälja vin dit. Även 1933 gjordes en lagändring men folkomröstningen vägde tungt just i ölets fall och det blev alltså förbjudet riktigt länge.

Historikern Stefan Palsson berättar för The Day att islänningarna inte saknade ölet speciellt mycket genom åren. De drack för att bli berusade och då var inte öl det ästa sättet. Han konstaterar att var tionde islänning någon gång varit inne på rehabilitering på grund av alkoholism.

Förbudet mot öl upphävdes i mars 1989 och nu har alltså islänningarna kunnat dricka öl de senaste 30 åren. Det var på en onsdag som förbudet upphävdes och då var det smockfullt på de fyra barer som då fanns i Reykjavik. Islands befolkning på 260 000 personer köpte också 340 000 burkar öl den dagen, så ett visst intresse för öl fanns det trots allt.