IOGT-NTO ska tacka folk som köper alkohol

Nästa gång du besöker Systembolaget kanske du får ett tack från IOGT-NTO ... Foto: Peter Lindh/Pressbild

I IOGT-NTO:s nya kampanj tackar man folk för att de handlar på Systembolaget. Något orsakar inre slitningar i organisationen.

Att IOGT-NTO skulle tacka människor för att de handlar på Systembolaget är förstås lite otippat, men det är en del av en kampanj mot gårdsförsäljning.

Medlemmar ska stå utanför olika Systembolagsbutiker och dela ut flygblad med texten ”Tack för att du handlar på Systembolaget” på ena sidan.

Enligt Accent har en medlem meddelat utträde ur IOGT-NTO och andra har gett sig in i debatten på Facebook.

– Det känns inte alls bra att tacka någon för att de handlat alkohol. Det är inget jag kan stå för och det rimmar inte med IOGT-NTO heller, säger Niklas Christerson, medlem i IOGT-NTO-föreningen Trots allt till Accent.

– Syftet är väl att folk ska haja till, men budskapet måste ju gå i samklang med vår målsättning. Det här känns inte som något varken jag eller IOGT-NTO kan stå för.

Andra medlemmar har sagt sig villiga att dela ut flygbladen, men IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson har förståelse för de som inte vill.

– Jag kan förstå att det kan kännas konstigt, men man får sätta det i ett större sammanhang. Just nu är det jätteviktigt att IOGT-NTO är aktiva i opinionsbildningen.

Läs mer här.