Bryggerier

Skulle bli lager – blev rena rama limmet

Emma McIntosh, Oli Banks och Gordon McKenzie tittar på medan Lukas Monryd och Andreas Görts försöker lösa krisen. Foto: Peter Lindh

Skotska Newbarns var på Stigbergets Bryggeri i torsdags för en collab, men resultatet lär aldrig fukta nån strupe.

Det gick inte så bra med Stigbergets och Newbarns collab i torsdags. Eller för att citera Stigbergets huvudbryggare Oli Banks:

– Vi gjorde lim och pumpar ut det med en köttkvarn… sa han när gänget försökte få ut den klistriga sörjan. 

Gordon McKenzie på Newbarns med en tom påse emmer.

Orsaken att det som skulle bli en lager blev lim i stället var att man skulle ha i emmer, ett äldre sädeslag och det gifte sig lite väl bra med malten.

Så torsdagens collab resulterade bara i en besvärlig tömning, men när vi träffade Gordon McKenzie på All In i fredags berättade han att de gjort ett nytt och framgångsrikare försök och den här gången utan emmer.

Gordon McKenzie och Oli Banks kollar humlen de skulle ha använt.

Det är inte första gången som Gordon är i Göteborg, han känner Pelle Frost på All In Brewing sen länge.

– Jag kom hit när jag jobbade på Siren Craft Brew precis när All In börjat brygga, berättar han.

Det var runt 2013, några år senare förenades han med sin partner Emma McIntosh på The Kernel och det var inte förrän 2019 som Newbarns Brewery grundades.

Oli Banks, Gordon McKenzie och Emma McIntosh tar den misslyckade bryggningen med gott humör.

Då bodde Gordon och Emma i London och hade blivit vänner med Jonny Hamilton and Freddie Bjerkseth, som båda jobbade på Beavertown. Tillsammans bestämde de sig för att bryta upp från storstaden.

– Vi hade alltid pratat om att flytta hem, familjen har en bondgård en bit utanför Edinburgh. Vi funderade på att starta bryggeriet där, säger Gordon.

Så här såg mäsken ut, med emmer i blandningen.

Men det blev inget bryggeri på bondgården. Men de med sig  tog de namnet Newbarns och startade bryggeriet i Edinburgh i stället.

– Namnet betyder mycket för oss, vår familj och de vi känner. Men det fanns inga kunder vid bondgården och vi ville bo inne i stan

Oli Banks och Gordon McKenzie diskuterar bryggning.

Tittar man på de öl som Newbarns gör så är det nåt som omedelbart slår en. Inga amerikanska ipor, eller jo en …

– Vi gjorde en IPA i en collab med The Kernel. Det närmaste vi kommer själva är en torrhumlad pilsner.

Och det är det andra som slår en på Newbarns sajt. Deras näst dyraste öl är en lager. Bara en imperial stout på elva procent är dyrare.

– Det är mycket humle i den lagern, men jag gillar vad det säger om oss, säger Gordon.