Hantverksöl på festival i Nyköping

Stolt Mat & Dryckesfestival utspelar sig på Nyköpingshus. Foto: Inga Lindström

Även i Nyköping blir det festival med hantverksöl i helgen – och det är några namnstarka bryggerier med här med.

Stolt Mat & Dryckesfestival 2021 är en festival som handlar om mer än öl, men det är ändå en respektabel samling bryggerier som är på plats med start idag.

Med tanke på orten är det inte direkt oväntat hitta Nyköping Brewing och Nils Oscar där, men även Eskilstuna Ölkultur och Möllys Bryggeri är där med tillsammans med Blacksta Brygghus, Bryggeri Stenstugan, Stallarholmens Brygghus, Bryggeri Stör och andra dryckesproducenter.

Evenemanget arrangeras på Nyköpingshus – både utomhus under tält, samt inomhus på slottet, så ett eventuellt regn ska inte störa allt för mycket.

– Så kul att vi nu får till en sörmländsk mat & dryckesfestival här på hemmaplan i Sörmland. Under de senaste åren har det exploderat med nya mikrobryggerier, dryckesproducenter och mathantverkare. Nu har vi lyckats samla en del av producenterna så att besökare till festivalen har möjlighet att på samma plats få träffa producenterna och få njuta av deras hantverk, säger Torbjörn Kock, processledare på Stolt Mat i Sörmland

Festivalen hålls på Nyköpings hus och intilliggande områden, inklusive Nyköping Brewing och Nils Oscar, och pågår till i morgon kväll.

På scenen kommer somaliern Katarina Hoverman presentera och intervjua deltagande producenter, bland annat från bryggerierna.

Maten som serveras sägs vara tillagad av lokala råvaror och sörmländska specialiteter.