Ida tror på ännu fler bryggerier i Sverige

Sommar 2017.

Ida Engström på Electric Nurse tror att antalet bryggerier i Sverige fortsätter att öka. Det och mycket mer berättar hon i vår sommarserie.

Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
– Det var Guinness eller Hobgoblin (eller båda). När jag hade åldern inne för att börja dricka öl ute var de två ölen de bästa alternativen till en stor stark. Jag kände mig nog lite speciell när jag drack mörkare öl och sen var ju etiketterna på Hobgoblin väldigt fina.

Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– Mikkeller Drink’in the sun. Om jag skulle välja en öl i världen som jag bara fick dricka resten av mitt liv så skulle det nog bli den.

Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Det är världens svåraste fråga. Jag får svara vad jag tycker just nu och det är vår Easy Peasy Hop Squeezy EKO som är en 6,2% Pale Ale. Den är som en IPA men med bara en liten beska och massor av humle, otroligt lättdrucken. Den hoppas vi verkligen kunna brygga mycket av framöver.

Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Jag inser att jag har blivit så arbetsskadad att jag inte har en aning om vad som släppts på Systembolaget 2017, har nog bara provat våra egna öl senaste månaderna. Men det blir en del folköl från lokala ICA-affären så här i grilltider och där ligger Göteborgs Nyas GoIPA och West Coast Folk IPA bra till.

Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Jag tror att det kommer att fortsätta starta bryggerier under ytterligare ett par år, vi får fortfarande ofta frågor från personer som vill starta eget. Om tre år så är det nog troligt att boomen har lagt sig lite och att vissa av de små som startat senaste åren blivit tvungna att lägga ner. Det är intressant hur många på småbryggerierna som arbetar utan lön och det känns som att det finns en gräns för hur länge folk orkar hålla på så även om det är en fantastiskt rolig bransch att arbeta i.

Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Det får blir Peter, den elektriska delen av Electric Nurse.