Rikard började sin ölresa med folköl

Sommar 2017.

Rikard Ramberg på Wenngarns blev nyfiken på öl när han köpte folköl som 18-åring. Det berättar han i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?

– När jag precis fyllt 18 så provade jag lite olika folköl och ställe mig frågan varför de smakade olika och där någonstans så väcktes en nyfikenhet. Jag hade ingen aning om hur öl tillverkades och visste inte ens vad malt var. Därefter kommer jag ihåg hur jag provade just Hobgoblin samt Murphys Irish Stout i folkölsvariant och tyckte att de Hobgoblin var väldigt märkligt och stouten lite väl mäktig i sina rostade toner. Min nyfikenhet hade väckts och det fanns så många ölstilar jag inte kunde vänta med att prova. Jag fick min äldre bror att köpa med en Brother Thelonius en afton att dela på och jag hade bunkrat upp med lite brieost, körsbärstomater, serranoskinka och kex. Det var magiskt.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

– Självklart så beror det på humöret men en uppfriskande witbier eller en bra kellerbier! Vi bryggde en kaffelättöl som har fräschören utav en iskaffe, den skulle passa utmärkt iskall på stranden ifall man skulle köra bil!

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

– Oj, svår fråga. Det pendlar mellan väldigt många olika öl och ölstilar så det är svårt men jag skulle nog vilja säga att en öl vi bryggde i år, Nelson 2017. En saison torrhumlad med nelson sauvin och med 20 % äppelmust rakt ner i jästanken. Grundtanken är att bygga ölet på vinets principer, balans mellan syra och sötma och ingen beska. Ölet är torrt, ligger på 7,4 % och med en väldigt välbalanserad syra och ackompanjerande arom som grundats på de belgiska estrarna och fenolerna som jästen gett.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

– Stigbergets Bryggeri levererar alltid riktigt bra kvalité.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

– Jag misstänker att det kommer att bli en något mer mättad marknad, några nya aktörer, några som lägger ner men framförallt att Öl-Sverige kommer att producera öl med mycket bättre kvalité än idag oavsett hur trenderna svänger.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

– Det finns många jag drömmer om att ta en öl med men den jag tänker på nu är min fästmö. Jag skulle helst vilja få lite mer fart på hennes öl-intresse och med en i svalkande bris efter en varm sommardag med solnedgången som bioduk så låter det som ett ypperligt tillfälle att försöka!