Ida hittade årets favoritöl i Uppsala

Ida Ivarsson svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Ida Ivarsson, bryggare på Brygghus 19, är nästa person att svara på våra sommarfrågor. Här är alla hennes svar.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– I början såg vi en drastisk minskning av vår försäljning mot restauranger och valde att dra ner på ölproduktionen en aning men tillverkade desto mer handsprit för att jämna ut skillnaden. Försäljningen på Systembolaget ökade däremot fort och vi har nu full produktion på bryggeriet igen. Just nu är bryggverket igång så fort det finns en ledig jästank, och destillatorn försöker vi ha igång dygnet runt. När det finns tid smiter det emellan olika cocktails på fat och burk, men även en del extraktioner från vad säsongen har att erbjuda.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Semester och tid för andrum och återhämtning. Och att vi ÄNTLIGEN släppt vår Blekinge Gin på systembolaget!

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Avklädd – Jackdaw Brewery. Den godingen har hängt med som en favorit ett tag nu. En välbalanserad syrlig öl med toner av ek, direkt ur foudren. Helt i min smak!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Det är mycket som ska falla på plats innan vi kan släppa monopolet så tyvärr tror jag att det kommer att dröja ett tag. Men jag hoppas på att få se en förändring i framtiden.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Rita Taketsuru – Mother of Japanese Whisky. Rita var den egentliga drivkraften bakom Nikka och det är henne vi har att tacka för japansk Whisky då hon var den första att introducera Whisky i Japan. En stark kvinna som sitter inne på erfarenheter och historier att lära av, samt är jag oerhört svag för Japansk Whisky.

Titti Qvarnström – Den första kvinnliga kocken att få en Michelin stjärna. Nu hjärnan bakom Folk, Mat och Möten där de jobbar kreativt, närproducerat och hållbart.

Natalia Brzezinksi – CEO Brilliant Minds. För nytänkande, jämställdhet, hållbarhet och företagande.