Hylliegänget åkte 200 mil för färsk humle

Michael Nathhorst, Stefan Stanglmair och Johan Lagercrantz besiktigar den färska humlen. Foto: privat Foto: Peter Lindh

Johan Lagercrantz på Hyllie ville ha färsk humle. Det slutade med en resa på 200 mil och 200 kilo pinfärsk mandarina bavaria på flaket.

Johan, som jobbat på bryggeri på den Nya Zeeländska nordön, är van vid långa humleresor. De brukade besöka nelsonregionen i syd för att hämta färsk humle. Nu jobbar han på Hyllie Bryggeri i Malmö, men vanorna sitter i.

– Det är ungefär samma distans mellan Malmö och Hallertau, så jag tänkte att man borde kunna göra det här också. Och få göra lite öl med färsk humle på det sätt som jag kunnat göra i alla år innan, säger han.

Men han åkte inte ensam. Med sig hade han Michael Nathhorst och Benjamin Reyes från bryggeriet och tillsammans fick de uppleva ett par fantastiska dagar på en humlegård i Bayern.

– Stefan  Stanglmair, som äger gården var väldigt bra, och visade runt oss i timmar. Jättekul att kunna uppleva allt i detalj. Om det fungerar med ölen vi ska göra så kan det definitivt bli en årlig resa, berättar Johan.

Michael Nathhorst, Stefan Stanglmair, Johan Lagercrantz och Benjamin Reyes samlade för en bild. Foto: Privat

För det ska bli öl av humlen förstås. De kommer hem i kväll och ska börja mäska in i morgon torsdag. Humlen som alltså är mandarina bavaria ska användas i en imperial pilsner, det vill säga en lite starkare pilsner på 6,5 procent.

– Vi gör den så stark för att kunna balansera den mängd humle som vi har i den. Hoppas att det fungerar bra. Mandarina är en av de nyare humlesorterna och också en av de som skördas sist på säsongen.

– En anledning till att vi tog den var att om vi skulle hinna så var vi tvungna att ta en av de senare sorterna, men det ska bli spännande att använda den.

Det blir inte bara den humlen i ölet men den kommer att dominera. Den andra humlen som används blir bara i bittergivan och mandarina används i whirlpool för att få med så mycket smak och doft som möjligt. Någon torrhumling blir det inte.

– Färsk humle kan inte användas vid torrhumling och jag vill inte torrhumla med nåt annat. Den färska humlen ska inte döljas av något annat. Det är en av anledningarna till att vi inte gör någon IPA.

Det var humle högt och lågt vid skörden.

Bild 1 av 3

Det var humle högt och lågt vid skörden. Foto: privat

Ölet kommer att heta Fresh Hop 2021 Mandarina Bavaria och är ett samarbete Baltic Brewing Supplies som även hjälpt dem med kontakter i Tyskland.

Om ölet blir en framgång upprepas proceduren nästa år och då kanske de har lite större tur med övriga omständigheter. Att befinna sig i Bayern vid tiden för Oktoberfest och så är det ingen fest …

– Precis, lite antiklimaktiskt att befinna sig så nära München när det inte blir något. Men det kanske går att kombinera dem nästa år.

Närmast för Hyllie väntar annars den skånska invasionen på Haket i Göteborg, men den resan följer inte Johan med på. 200 mil till Tyskland räckte.

– Jag ska sova i helgen, Erik (Frithiof) får åka, man kan inte vara med på allt.