Från Nya Zeeland till skånska Hyllie

Johan Lagerkrantz har kommit hem från Nya Zeeland för att bli huvudbryggare för Hyllie. I dag träffade han Michael Nathhorst för första gången. Foto: Erik Frithiof

Efter sex år på andra sidan jordklotet har nu Johan Lagerkrantz kommit hem igen för att bli Hyllies nya huvudbryggare.

Eller hem och hem … På grund av Corona bor Johan tillsammans med sin amerikanska fru i Köpenhamn i väntan på ett uppehållstillstånd för henne. När Beernews pratar med honom är han på väg för att träffa sina kollegor Erik Frithiof och Michael Nathhorst för första gången i den danska huvudstaden. Idag är nämligen första formella arbetsdagen på Hyllie.

– Jag har redan varit involverad ett par veckor, letat bryggeriutrustning och ordnat offerter, men i dag är första dagen officiellt. Jag kommer att vara huvudbryggare samtidigt som Micke kommer att koncentrera sig på VD-rollen. Så det blir jag som sköter produktionen och håller koll på hela kedjan. Sen blir det ett samarbete när vi ska bästämma vilka nya öl vi ska göra och hur vi ska göra dem, säger Johan.

– Det känns kul att vara med. Jag har ju redan gjort den resa som Hyllie är på väg att göra https://www.beernews.se/articles/hyllie-redo-att-gora-en-storsatsning/ med Deep Creek. Hyllie är i samma läge som Deep Creek var för fem år och de har vuxit otroligt mycket sen dess. Det ska bli spännande att göra den resan igen – men den här gången i en senior roll. Jag vet vad man ska och inte ska göra, och den kunskapen tyckte Hyllie var attraktiv.

Att det blev just Hyllie för Nynäshamnssonen Johan tackar han Beernews för. Fem minuter efter publiceringen av en artikel om att han ville åka hem https://www.beernews.se/articles/coronasakert-men-nu-vill-johan-hem-igen/ hörde Erik Frithiof av sig och ville ge honom jobb.

Att resa mellan Köpenhamn och Malmö tror han inte ska bli några större problem. Restriktionerna är få och smittolägget är snarare värre i Danmark än i Sverige. Men på sikt är en flytt till Skåne önskvärd.

– Min fru måste ansöka om uppehållstillstånd först och handläggningstiden är upp till tio månader. Tanken är att flytta till Skåne så fort vi får ordning på allt.

Orsaken till att Johan lämnade Nya Zeeland till slut trots att uppehållstillståndet hade två år kvar var inte en utan flera. Han och frun vill starta en familj och karriärmässigt fanns det inte så mycket mer för honom att göra. Deep Creek hade redan en huvudbryggare och eftersom uppehållstillståndet var bundet till arbetsgivaren var det svårt att byta jobb där.

– Men det har inte riktigt sjunkit in än att jag har lämnat Nya Zeeland. Jag har bott där i ett halv decennium och det är mer hemma för mig än Sverige just nu.

– Det är mycket som jag kommer att sakna. Det är ett otroligt vackert land, men vi hann i alla fall med en månads semester när restriktionerna lättades.

Men något från Nya Zeeland tar han med sig till Sverige. Humle. Eller hoppet om den. Nya Zeeländsk humle kan vara svårt att få tag på och lokala bryggerier har länge prioriterats.

– Det har varit ett monopol, men det har brutits nu. Det finns andra humleodlare som man kan köpa direkt ifrån och där har jag en del kontakter som kan hjälpa Hyllie. Det finns en hel del unika och intressanta sorter som inte går att hitta någon annanstans.

Framtiden då? Ja, just nu är allt fokus på Hyllie och dess expansion. Men han är inte främmande för att söka sig utomlands igen.

– Vi får se hur länge vi stannar i Sverige, vi har ju knappt kommit hit. Det finns många bockar att fylla i innan vi blir rastlösa och flyttar igen.