Hyllade Moksa redo för flera nysatsningar

Derek Gallanosa tillhör de bryggare som ofta får väldigt höga betyg på Untappd. Foto: Ronny Karlsson.

Han hyllades för sina öl på MBCC i Köpenhamn nyligen. Ölnördar jagar hans öl runt om i världen, och Derek Gallanosa och hans Moksa har gjort Sacramento till en öldestination.

 

Ni som var på MBCC tog säkert chansen att prova ölen från Moksa. Inte minst handlar det om imperial stouts i världsklass.

Det var 2017 som Gallanosa lämnade San Diego, där han haft flera spännande jobb på bryggerier. Ny hemstad blev Sacramento i andra änden av Kalifornien och där lanserades Moksa 2018.

I en tidigare intervju har han berättat om sin jakt på det perfekta, och hur han är väldigt noggrann med allt han gör.

Så fortsätter det än i dag.

– Vi är nöjda med ölen vi gör, men vi letar alltid efter vägar att bli bättre. Alla som jobbar med Moksa har den mentaliteten, säger han.

På Untappd har det arbetet gett resultat. Många av Moksas öl ligger riktigt högt när det gäller betyg, och på MBCC var flera av Moksa-ölen bland de allra bäst rejtade.

– Jag kollar Untappd nästan varje dag, och accepterar att alla inte gillar ölen. Untappd är en reflektion över vad folk tycker om våra öl.

Även om Moksa går bra, så är det fortfarande mycket jobb. Derek Gallanose brygger öl, men är också ansvarig för försäljning, marknad och håller i den medlemsklubb som skapades redan från start.

Den klubben var den första signalen om att man var på rätt väg.

– När många ville vara med där började vi känna att det här var rätt.

Det väntar flera nysatsningar framöver. En hel del fatlagrade öl börjar att bli klara och tidigt nästa år öppnar ett nytt taproom i Scaramento.

– Det ligger bara 15 minuter bort från dgens bryggeri och där är vi i ett område som växer väldigt snabbt.

– Det kommer att bryggas cirka 200 000 liter öl i år, och nästa år är siktet inställt mot 250 000 liter.

Men på sikt ska det bli mer än så.

– Vi skulle vilja ha en större produktionanläggning, men det har vi inte tid för nu. 2022 sätter vi fokus på vårt nya taproom, kanske kan det bli ett nytt bryggeri 2023. Vi har ai alla fall köpt in två nya tankar nu, vi har inte plats för dom men det får vi lösa.

Cirka 110 fat med öl finns i bryggeriet och det ska bli fler. De fatlagrade ölen har blivit viktiga när det gäller att bygga varumärket Moksa. Men även om imperial stouts är viktiga, så handlar den största produktionen inte helt oväntat om india pale ales. Där har man också tagit viktiga steg på vägen.

– 70 procent av våra öl är india pale ales. Nu har vi kontrakt så att vi kan välja vår egen humle. Det betyder mycket, det förändrar allt, nu får vi de råvaror som vi vill ha, säger Gallanosa.