Nu måste Poppels expandera på nytt

Det är mycket att fundera på nu för Mats Wahlström på Poppels. Nya stora tankar in i den k-märkta fastigheten. En process han beskriver som tetrisliknande.

Det var inte länge sen Poppels byggde ut sin kapacitet, men nu är det dags igen. Ett antal nya stora tankar ska köpas in bland annat. I dag maxas ofta bryggeriet.

Det är trångt i Poppels bryggeri i Jonsered och i brygghallen går det inte att få in mer. Samtidigt producerar bryggeriet mer och mer, vilket ställer till med angenäma problem.

– Bryggeriet peakar på max allt som oftast och vi behöver bygga ut. Det var bara tre år sen sist, så det har rullat på, säger Mats Wahlström på Poppels.

Det som nu sker är att man lägger till 10-20 procent yta och flyttar på lagret för att få plats med en ny brygghall med rejäl takhöjd vilket möjliggör större tankar. I den gamla brygghallen är tankarna 8000 liter och större än så går bara med svårighet in.

– Nu blir det nya tankar på minst 16000 liter, men vi har lite beräkningar kvar att göra innan vi vet om det blir 16000, 20000 eller 24000 liter.

Samtidigt måste de se över andra delar av bryggeriet som också börjar nå sina begränsningar.

– Vi tittar även på att dubbla kapaciteten för burkningen. Vi har allt fler öl på burk. Så vi har lite att pyssla med och har inte kommit så långt än. 

– Det är fantastiska lokaler, men det blir alltid ett pussel. Fastigheten är K-märkt, och det är jättefint, men att bygga ut ett bryggeri där är en en annan femma. Men vi klagar inte, det är roligare att ha en fin miljö omkring sig.

Även flasklinan går allt som oftast för fullt, men eftersom burken kommer mer och mer gör de inget mer med den.

En av anledningarna till att det går bra för Poppels är en ny öl. Nyligen drog Poppels tillbaka sina två tidigare lageröl på Systembolaget och ersatte dem med London Lager. Tanken var att få in den i det fasta sortimentet via beställningssortimentet. Och det verkar ha fungerat bra.

– Den har gått bra. Vi släppte den 1 september och den har snurrat på ordentligt. Jag tror att den kommer ut i 100 butiker inom några veckor.

– Det är roligt och vi får mycket uppskattning. Sen har den funnits på många pubar och det är ju på grund av vårt nya samarbete med Tomp.