Humleodlare ska diskutera framtid

Samarbete är en av nycklarna för att få fart på svensk humleodling. Det och mycket mer kommer att diskuteras vid en humleträff i nästa vecka.

Det är statliga bolaget Research Institutes of Sweden, RISE AB, som genom för en humle-workshop i Uppsala 26 januari. Målet är att diskutera såväl problem som lösningar för humleodlingar, men också bidra till att det knyts kontakter.

– Det ligger ju i tiden med svenska råvaror, men det kommer nog att ta tid innan vi har riktigt stora humleodlingar i Sverige, säger livsmedelsagronomen Johanna Östlund.

Hon jobbar på enheten för jordbruk och livsmedel på Research Institutes of Sweden och har ägnat en hel del tid åt tillämpad forskning kring humlen. Långt tillbaka i tiden var det till och med lag på att svenska gårdar skulle odla sin egen humle, men sedan försvann odlingar i stort sett helt. Nu har det tagit fart igen, men oftast i liten skala.

– Svenskar har vant sig med smaker som kommer från utländska humlesorter, men det borde också gå att göra något som smakar svenskt, säger hon.

På träffen i Uppsala kommer det förhoppningsvis att bli en hel del diskussioner kring den svenska humlen och deltagarna ska få tips om hur en odling blir så lyckad som möjligt.

– Det finns många problem i humleproduktionen. Vi har kartlagt dom och tittat på vilka lösningar som finns.

Östlund tror att fler samarbeten skulle underlätta arbetet, inte minst när det är skördedags.

– Den är lite besvärlig och det är dyrt med sådana maskiner. Kanske vore det bra om flera odlare samarbetade och delade på maskinkostnader, funderar hon.

Hon tror att det skulle gå att få ekonomi i en större svensk humleodling, men det krävs investeringar och tålamod.

– I dag har vi lite för små volymer på våra odlingar för att det ska bli mycket humle. Det kostar att investera i en större odling och det kommer att ta några år innan en sådan satsning går runt.

På träffen i Uppsala hoppas hon på diskussioner och att man dessutom hjälper humleodlare att knyta kontakter med varandra. Dagen avslutas sedan med en ölprovning hos Uppsala Brygghus.