Hotade krogar kan fortsätta med öl

Två populära Stockholmskrogar kan nu fortsätta att servera öl. Foto: Pixabay.

Två Stockholmskrogar som riskerat att förlora sina alkoholtillstånd kan fortsätta sin verksamhet. Samtidigt blir det enklare att fortsätta med krog även om du gjort missar med skatten.

Det är Belgobaren i Vasastan samt Loch Ness på Söder som nyligen fått besked om att deras verksamheter kan fortsätta. När det gäller Loch Ness har Högsta förvaltningsdomstolen tagit ett beslut som påverkar hur tillstånd ska hanteras i framtiden.

De menar nämligen att de kommunala myndigheterna inte bara ska titta på om det missats att betala in skatt eller liknande, utan även tittas på hur man löst situationen.
– Vi har inte hunnit detaljgranska domen ännu, men det blir en ny praxis för hur vi ska arbeta. Det blir ytterligare en sak för oss och krögare att ta i beaktande. Om det gör jobbet svårare eller lättare för oss går inte att säga ännu, säger Carina Cutlip, chef för socialförvaltningens tillståndsenhet i Stockholm, till sajten Stockholm Direkt.
De nya domen kan till exempel ge Ölstugan Tullen bättre chanser att få behålla sina tillstånd i Stockholm. Där drog kommunen in alkoholtillståndet i våras, men eftersom det överklagades kan man fortsätta att servera öl i väntan på nästa dom. Tullen missade en del inbetalningar för några år sedan, men gjorde rätt för sig innan ärendet granskades.
När det gäller Belgobaren ville kommunen dra in tillståndet, då man ansåg att ägaren Linda Liljeholt ansågs vara bulvan åt sin exman som tidigare drev stället och inte fick fortsätta. I fjol drogs tillståndet in, men ett överklagande gjrde att man kunde fortsätta att servera alkohol.Nu har förvaltningsrätten gett Liljeholt rätt och verksamheten lever vidare.
– Nu kan vi köra på. Vi har levt i ovisshet kring det här i över ett år så nu kan vi planera för framtiden och ta in fler roliga öl, säger Liljeholt till Stockholm Direkt.