Högskolestudenter fixade historiskt öl

BIldspel

Bild 1 av 4

David Alwan berättade om bryggningsprocessen under sitt föredrag om det historiska babyloniska ölet. (Foto: Axel Thörnqvist)

 

Historiska drycker har varit i fokus på Högskolan i Kristianstad. Bland annat har det bryggts öl på samma sätt som i forntidens Babylonien.

Det är studenter vid Gastronomiprogrammet i Kristianstad som under flera månader jobbat med olika drycker med lång historia.

Ett öl bryggdes och det härstammar från forntidens Babylonien, som i dag är Irak.

– Vi har fått lära oss hur man brygger från grunden, och mer eller mindre utgått från samma grundrecept som ristades in i stentavlor i Babylonien för femtusen år sedan. Därav namnet Babylon Ale, berättar Dawid Alwan, en av studenterna.

Ölet landade på folkölsstyrka och allt har gjorts från grunden. Till exempel maldes all malt på egen hand.

Det togs även fram kvass av en grupp. Kvass är en dryck som påminner om svagdricka och som är populär i Baltikum och Östeuropa.  Receptet till kvassen hämtades från Spritmuseum i Stockholm.

Även dryckerna kombucha och sima togs det fram under kursen. Kombucha är en dryck som man får fram genom att jäsa te, och sima är en finsk dryck som har vissa likheter med mjöd.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Högskolestudenter fixade historiskt öl

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer