Hjälpölet blir del av Årets Ölgöteborgare

Bernard Gava och David de Courcy lanserar ölet "For The Craft Of Gothenburg". Foto: Ronny Karlsson.

For The Craft Of Gothenburg” är Spikes öl som ska ge pengar till personer inom ölbranschen i Göteborg. Nu blir de pengarna en del av en utveckling av Årets Ölgöteborgare.

Årets Ölgöteborgare har delats ut sedan 2017 och blivit ett prestigefyllt pris för ölpersoner i Göteborg. Nu ska priset utvecklas och det sker i samarbete med gbgbeers.se och Spikes satsning på ölet ”For The Craft Of Gothenburg.

– Vi vill stötta branschen i dessa tider och visa att Göteborg står enat. Detta är bara ett sätt vi kan bidra på och vi hoppas andra får liknande idéer. Tillsammans är vi starkare, säger David de Courcy på Spike.

Ölet har kommit till efter att samtliga Spikes leverantörer gett rabatter, från råvaror till print och förpackning, och därför är produktionskostnaden lägre än normalt. Krogarna i Göteborg får sedan köpa ölen till ett lågt pris och får därmed en högre marginal vilket direkt stöttar personerna som jobbar där.

– Vi lanserar även ölen på Systembolaget där 5 kronor per såld burk kommer att skänkas till en utveckling av Årets Ölgöteborgare med tanken att stötta personer som jobbar på vår ölscen.
Mer detaljer om den utvecklingen kommer under hösten.

– Ölet är en ordentligt humlad session-IPA med en behaglig beska. Vi ville göra ett somrigt öl som är lätt att dricka, säger bryggaren Bernardo Gava.

Ölet finns nu att beställa från Systembolaget, och det går bara att beställa till Systembolaget i Göteborgsområdet. Alla som köper ölet bidrar alltså till att stötta ölscenen i Göteborg.

– Vi gör det under namnet Gbgbeers och vi vill visa att alla kan göra något för att hjälpa till i dessa tider, och det här känns som ett väldigt bra sätt att använda pengarna, säger David de Courcy.

Här är de som blivit Årets Ölgöteborgare:

2017: Mikael Dugge Engström

2018: Cattis Ledius och Masse Flohr

2019: Pelle Frost

2020: Peter M Eronson