Malin längtar till sommarens kurs

SOMMARFRÅGOR 2020

Malin Derwinger svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Malin Derwinger är ölciceron, utbildar nya ölsommelierer och håller ölprovningar. Här svarar hon på våra sommarfrågor.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Vi hade bara två tillfällen kvar på ölsommelierutbildningen när reserestriktionerna kom, så examinationen för mina ölsommelierer i år kommer istället att ske i höst. Jag har anpassat mig lite extra genom att starta en ölkurs online (även den via Gustibus) som startar nu i juli och är mer flexibel för folk som vill lära sig mer om öl, även om de jobbar eller pluggar annat (eller har sommarsemester). Dessutom har jag en ganska bred repertoar av virtuella ölprovningar som jag kör online, så det är kul att i alla fall kunna hålla igång lite föreläsande!

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Onlinekursen, helt klart! Jag brinner ju för att föreläsa om öl och jag har haft riktig abstinens nu under pandemin, så det ska bli underbart att få lära ut igen under sommaren. Starten är nu i juli men sedan kommer kursen att gå med start var nionde vecka. Jag ska också förbereda mig för att ta ett certifikat för ölförpackning hos Institute of Brewing and Distilling, det ska bli riktigt roligt.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra? J

– Jag måste ju slå ett slag för ölet jag själv var med och konsultade fram, Hyllie Skånsk Lager. Det är en klassisk, välgjord Helles där maltigheten får stå i centrum. I övrigt blev jag riktigt imponerad av några av bockölen som jag dömde i årets SM i hembryggning. Dels dubbelbocken som vann hela SM som nästan lika gärna hade kunnat vara en Ayinger Celebrator, men också den ljusa bocken som blev etta i vår domargrupp. Jag är också lite deppig över att jag inte lyckats få tag i någon Palles Pils från Nyköping ännu.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Det ska bli riktigt spännande att se vad utredningen kommer fram till! Jag vidhåller att man måste ta upp SOU 2010:98 igen, som var en riktigt bra utredning som kom fram till att det går att införa gårdsförsäljning i Sverige och samtidigt tillgodose EU:s krav, Systembolagets fortsättning, och producenterna. Så länge det inte plockas upp, eller inget liknande förslag kommer upp igen, har jag svårt att se att det kommer införas i Sverige, framför allt inte under de omständigheter som svensk bryggerinäring skulle gynnas av. Jag hoppas att Socialdepartementet läser igenom SOU 2010:98 som en del av sin utredning (framför allt s. 251-254). Jag ser fortfarande en stor risk i att gårdsförsäljning kommer att gynna big business om det inte görs på rätt sätt. SOU 2010:98 for the win!

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Charlie Bamforth, så att vi kan sitta och gråta tillsammans över skönheten i ett perfekt ölskum (eller skälla ut folk med flottig mustasch, smutsiga ölglas eller läppcerat som begår massmord på skumkronor). Josef Groll, så att jag kunde få ventilera alla mina tankar om lageröl. Min man, för vi har ett så otroligt bra samförstånd i den filosofiska aspekten av vad god mat och dryck innebär, och det finns ingen jag kan njuta så mycket tillsammans med och uppskatta det kulinariska som med honom. Dessutom skulle han och Bamforth ha skitkul.