Nya lastpallar ska underlätta ölflytt

Pallarna med speciella räfflor underlättar arbetet för Systembolagets personal i butikerna, men pallarna har inte räckt till. Foto: Peter Forss.

100 000 lastpallar har fasats ut av olika skäl de senaste 20 åren. Nu är det klart med avtal som ska ge nya pallar som underlättar för Systembolaget.

Lastpallar är kanske inte det första man tänker på när det gäller öl. Men med tanke på att över 250 miljoner liter öl säljs från Systembolaget varje år, så är de specialtillverkade pallarna viktiga för såväl effektivitet och personalens fysiska hälsa.

År 2000 togs beslut om att ta fram 200 000 pallar med en speciell utformning där Systembolagets kärror enkelt kan flytta öl till de vagnar med hjul som sedan ställs ut i butikerna. Men i takt med att pallar har fasats ut har det blivit svårt att få pallarna att räcka till framför allt vid större helger.

Då används i stället vanliga träpallar som innebär mer jobb för Systembolagets personal. Men att ta fram nya pallar har inte varit helt lätt.

– Fabriken som tillverkade pallarna finns inte kvar och det finns inga ritningar. Men nu finns ett avtal klart, säger Lars Landeman på Sveriges Bryggerier.

Svenska Retursystem ska ta fram de specialbyggda pallarna. Under våren 2021 ska de första levereras och den här gången görs pallarna mer miljövänliga av återvunnen plast.

Alla Sveriges största bryggerier samt de största leverantörerna till Systembolaget använder pallen och med ett par tusen nya pallar per år ska bristen på pallar försvinna. Sveriges Bryggerier är garant för avtalet, men hela branschen kommer att finnas med och använda de nya pallarna.