Marika stolt över omöjlig satsning

SOMMARFRÅGOR 2020

Marika Sjöström svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Marika Sjöström på Pax Brygghus vill bjuda tre kvinnliga entreprenörer på middag. Det och mer berättar hon i vår sommarserie.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Totalt, inget är sig likt. Inställda mässor, stängd bryggpub under våren och tappad försäljning. Sjukfrånvaro. Vi lyckades vara väldigt snabba att ställa om och flyttade ihop våra två bryggerier ögonaböj. Vi började sälja folköl, lättöl och läsk direkt till konsument i REKO-ringar. Mycket mer arbete per såld flaska, men samtidigt roligt, lite som en minimässa varje utlämning. Nu i sommar har vi satsat hårt på att ha öppet på Pax fyra dagar i veckan med grillat varje fredag.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Framgångarna med #sommarpåpax. Vecka för vecka har det kommit mer och mer besökare och på Ölets Dag var vi helt tagna av tillströmningen i skitvädret. Vi vågade satsa, trots att det egentligen var omöjligt, och med hjälp av våra fenomenala sommarjobbare har vi med hårt jobb tagit det i hamn.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Jag önskar att jag kunde svara på den frågan, men av medicinska skäl har jag fått avstå.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Det korta svaret är nej. Om någon kommer på en magisk formel som bevarar Systembolaget och samtidigt låter oss producenter sälja våra egna produkter så kan det lossna, men knappast innan dess.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Då skulle jag samla tre drivna öldrickande företagarkvinnor som alla känner mig, men inte varandra. Vilka samtal det skulle bli.

– Min äldsta vän Maria Källmén gick från mammaledig arbetsterapeut med en stickmaskin hemma i tvårummaren till en hel stickerifabrik i Alingsås, ett tyglager som en godisbutik. Vi har pratat ull och öl i flera år, i sommar tog vi ett första steg.

– Kattokiga restaurangchefen Lina Bäckström hittade Pax för att det var just en katt på flaskorna och vi fann varandra direkt. Lina har sedan dess gjort verklighet av drömmen om en egen tesalong – mysiga Alice och Kattens i centrala Lund.

Tusenkonstnären Mimmi Loweijko med Lantkaféet i Tjörnarp dundrade in i min värld och mitt hjärta på en kurs i januari och vi insåg snabbt att vi var av samma sort. Jag älskar Mimmis ställe och deras devis ”Här är det ingen ordning på nåt, men maten är god!”. Några timmar på deras uteservering är som en minisemester.

En helkväll med det gänget kan inte bli annat är en energikick. En sådan kan vi nog alla behöva efter den här våren och sommaren. Skål på er alla tre!