Grymt bra öl bland dagens nyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Här är fyra riktigt bra öl som släpps på Systembolaget i dag. Foto: Montage.

Två favoriter som inte gör dig besviken. Men även flera andra bra öl. Dagens nyheter på Systembolaget håller riktigt bra klass.

Att driva Beernews innebär ganska varierande arbetsuppgifter. Att betala räkningar och sköta administration tillhör inte det roligaste. Att smaka på Rodenbach Caractere Rouge och Firestone Walker Parabola på arbetstid är desto trevligare!
De båda ölen har varit favoriter i några år nu, och gör ingen besviken den här gången heller. Men generellt är det här ett bra nyhetssläpp med bra bredd och hög kvalitet. Vi hittade faktiskt inte något öl som vi inte kan tänka oss att dricka igen.

Här är omdömen på alla dagens nyheter.
Brewski Hawaiian Tropical Pie
330 ml, 49,90 kr, 4,5 %, Berliner weisse
Friskt med ananas i första rummet, en ganska snäll syra och känslan av surt godis infinner sig. Brewski har släppt en rad liknande öl under året, den här håller bra i den jämförelsen.

Brygghuset Finn/Friends Company Berry Crush Sour

330 ml, 30,90 kr, 5,6 %, Berliner weisse
Väldigt mycket hallon möter dig direkt i doften och de bären får sedan fortsätta att ta plats. Friskt syrligt med lätta yoghurttoner och en tendens till passionsfrukt. God öl.
Ängöl Tropisch und Sauer
330 ml, 21,90 kr, 4,3 %, Berliner weisse
Försiktigare smaker av frukt och bär här än i de två ölen ovan. Syrligt med toner av ananas, yoghurt och mango. Helt okej.

Rodenbach Caractere Rouge

750 ml, 119,00 kr, 7,0 %, Flamländsk röd och brun öl
Det här har länge varit ett favoritöl och det smakar riktigt bra även den här gången. Friska bärtoner med mest fokus på hallon, en härlig syra med lätt drag av vinäger som är typisk för Rodenbach och fatlagringen känns av, men bara på ett subtilt sätt. Jättegott!
Dugges Doux Sour
330 ml, 38,00 kr, 8,0 %, Övrig syrlig öl
Ölet är bryggt i samarbete med efterrättsexperten Lisa Forsberg och ska smaka fransk jordgubbstårta. En hel del mandel möter dig först, där finns jordgubbstoner och en del vanilj. Behaglig syra i bakgrunden. Helt okej öl.
Brasserie Du Pays Flamand Anosteke Saison
750 ml, 59,70 kr, 6,0 %, Saison
Härliga jästtoner och en del gräs möter dig i doften, den känslan följer med i smaken tillsammans med en lätt kryddighet, hötoner, frukttoner och en lätt syrlighet som ger komplexitet. Riktigt gott och ett bra exempel på en stiltypisk saison.
Steamworks Steam Engine California Common
355 ml, 24,90 kr, 5,2 %, California common
Maltigt med toner av rågbröd och nötter samt en lätt örtig ton, en försiktig beska skapar viss balans. Stabilt öl utan att sticka ut.
Amundsen Chuggernaut NEIPA
440 ml, 33,90 kr, 4,7 %, Session-IPA
Välhumlat som så ofta från det norska bryggeriet, smakrikt och med en del tropiska toner. Ganska stabil kropp med tanke på den låga alkoholen. God öl.
Destihl DeadHead Extended Jam Hazy IPA
473 ml, 35,90 kr, 6,8 %, India pale ale
Destihl tillhör kanske inte de mest hajpade IPA-bryggerierna I USA, men här blir det riktigt bra. Juicigt och tropiskt med citrustoner och en lätt beska i avslutningen. Riktigt gott.
Sierra Nevada Hoptimum
355 ml, 39,90 kr, 10,6 %, Imperial/Dubbel-IPA
Ganska välhumlat men också en stabil maltbas med bördiga toner och en del knäck. Alkoholhalten blir aldrig besvärande och slutresulatet blir en fyllig och god pjäs med inspiration från de mer traditionella humelölen.
Firestone Walker Parabola
355 ml, 129,00 kr, 13,0 %, Imperial porter/stout
Ännu ett favoritöl som håller stilen. Firestone Walker tillhör den absolut eliten när det gäller att fatlagra tunga mörka öl. Här blir det snyggt balanserat med fattoner, vanilj, rejält med choklad. Tungt och jättegott öl som inte kommer att bli sämre om den lagras en period.
Ska Brewing Rue B Soho Grapefruit Lager
355 ml, 23,90 kr, 5,0 %, Övrig öl
En ganska balanserad nivå på grapefrukten känns bra när det handlar om ett lageröl. En brödig maltighet och en viss beska tillåts få utrymme även om de fruktiga tonerna finns där hela tiden. Sommarfriskt och ett bra öl.
O/O Pacific Pils
440 ml, 36,10 kr, 4,6 %, Övrig öl
Frisk pilsner som fått en lite konstig stilbenämning. Ganska välhumlat på ett bra sätt och där finns en maltbas som ger en kontrast till humlen. Modernt lageröl som håller hög klass.