Lavinartad ökning av katter hos Pax

Bildspel

Bild 1 av 6

Lavin dricker ett glas Lavin?

Sveriges mest kattokiga bryggeri har fått tillökning. Lavin heter Pax Brygghus nya kattfröken. Och på köpet kom en ny öl.

– Lavin stod övergiven på bryggeriets parkering och jamade och sökte kontakt i december. Jag gick in men en stund senare kom min son Valdemar bärande på henne. Han är en djurälskare av rang, berättar Marika Sjöström på Pax Brygghus.

Trots att familjen försökt hitta kattens ägare med efterlysningar på sociala medier och veterinär har de inte lyckats.

– Vi hittar ingen ägare så nu får den stanna på bryggeriet.

Just i själva bryggeridelen får katten inte vara, men i övriga delar är det okej.

– Hon försöker smita in, så vi får se till att hålla dörrarna stängda. Vi gör ju rent med farliga kemikalier där.

– Men matning och gosning ingår numera i personalens tjänstebeskrivning.

Namnet Lavin kommer från bryggeriets julöl 2019 och därifrån kommer också idén att ge Lavin ett eget öl. 800-1000 liter av ölen såldes aldrig, men i stället för att destruera ölen så märktes ölen om.

– Det är mellanmörk mjuk lager, som lika gärna kan säljas året om. Det mest rimliga hade kanske varit att destruera ölen men det kändes bättre att göra något vettigt av den.

– Sen fick vi stöd från vårt tryckeri som gjorde etiketterna gratis.

Ölen kommer att finnas i beställningssortimentet hos Systembolaget och överskottet från försäljningen kommer att gå till en fin bostad för Lavin utanför bryggeriet med chiplås och kanske också en webbkamera.

Pax, hittekatten som ståtar med bryggerinamnet, finns inte på bryggeriet. Han finns i stället i familjens bostad tillsammans med sin bror Sixten samt sonen Valdemars Citra.

– Vi frågade vad de ville ha för kattungen och de svarade ”ett par öl”, så de fick vår APA Pax Citra och då fick katten det namnet med.