Med nytt tillstånd kan Pax servera stora glas

Enligt Calle Sjöström blir det inte bara den egna och andras öl på Pax bryggpub. Pax nya egna gin kommer också att finnas. Foto: Kristian Källmén

På fredag är det premiär för Pax Brygghus bryggpub med riktigt serveringstillstånd.

Tidigare har Pax kört med provsmakningstillstånd, men nu har bryggeriet sökt och fått fullständiga rättigheter.

– Vi smygöppnade på midsommarafton, men nu på fredag kör vi på riktigt för första gången. Sen blir det varje onsdag och fredag resten av sommaren, säger Calle Sjöström på Pax.

Till hösten blir det bara fredagar. I alla fall är det planen, men Calle håller dörren öppen för fler dagar.

– Det kan mycket väl bli så att vi ökar antalet dagar med en eller fler beroende på hur det snurrar på, säger han.

Enligt Calle Sjöström blir det inte bara den egna och andras öl på Pax bryggpub. Pax nya egna gin kommer också att finnas.

Bryggpuben rymmer 40 platser inomhus och 60 eller mer utomhus på innergården. Förra sommaren var det utsålda fredagar när det bara fanns provsmakningstillstånd, så det kanske kan antas att det inte blir sämre nu med fullstora glas.

På uteserveringen finns fem stationära kranar samt fyra portabla, inomhus finns fyra kranar till.

– Det är himla massa kranar. Till att börja med blir det Paxöl och IPA for Ukraine, som vi var med och bryggde på Brygghus 19, säger Calle och lägger till att det även kan bli aktuellt med öl från andra bryggerier.

Menyn ska utökas i samband med det nya tillståndet och enligt Calle blir det mat som ska passa till öl.

– Vi kommer att köra vällagat med enkelt och ha fler rätter vi haft tidigare. Sen kommer vi alltid ha nåt grillat, det körde vi förra sommaren och det gick väldigt bra så vi fortsätter med det.

Det blir inga nyanställningar. Det är för få öppna dagar för det och i stället har de ett gäng ungdomar som hoppar in och jobbar.

– Och jag tycker om att laga mat, så jag kommer att göra en hel del.

Sen finns det en oavlönad medarbetare också. Bryggerikatten Lavin, som vi skrivit om tidigare, som härjar fritt bland gästerna.

– I hennes egen värld är det hon som bestämmer allt och hon har ett speciellt humör – hon kan nafsa både på mig och gästerna.