Massiv svensk collab för att hjälpa Ukraina

Det började med en chatt på Instagram, nu är mer än 20 bryggerier inblandade i en collab för Ukraina.

Ett nödrop från Ukraina på Instagram har lett till att drygt 20 svenska bryggerier ska göra en collab för det krigsdrabbade landet.

Nån vecka efter krigets utbrott i Ukraina fick Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19 en vädjan på Instagram från Michail Pronin på ProArt Brewing
i Lviv i Ukraina som ville uppmärksamma kriget.

Dan-Magnus chattade med Michail och kände att han ville göra nåt.

– Självklart! Man är frustrerad och blir ledsen varje morgon när man lyssnar på nyheterna och det här är ett tillfälle att hjälpa till. Men vi vill inte bara brygga en batch och få in lite pengar, utan växla upp och göra något av det, säger han.

Så han tog kontakt med alla bryggarkollegor han känner för att göra en stor collab och få hjälp med att få ut budskapet. Intresset bland de andra bryggerierna var stort. Drygt 20 är klara nu, varav tio kommer att finnas på plats på Brygghus 19 för en collaben på onsdag.

– ProArt är med på länk, det blir skitjobbigt men jättebra. Jag börjar lipa bara jag tänker på det. Det är inte bara på nyheterna – det händer i verkligheten.

Bryggningen ska livesändas via Ölvärlden och många av de bryggerier som inte kan vara på plats kommer att vara med på länk under dagen.

– Vi börjar inmäskningen klockan nio och den maltnotan brukar ta sex timmar, men strular alltid nåt, men klockan fyra på eftermiddagen borde vi vara färdiga med allt.

Dan-Magnus berättar att det ska bli en hazy ipa på 6,2 procent.

– Vi tar lite av den godaste humlen som vi fått in. Vi har lite fresh frozen azacca. Det ska inte bara vara en stödöl, den ska förtjäna sin plats i det här. Den blir jäkligt god.’

Först var tanken att sälja ölet på Systembolaget, men han intresset från olika krogar har fått honom att börja tänka om.

– Vi har fått så många frågor från barer som vill sälja den och göra egna insamlingar, det växlar upp det ännu mer. Så jag vet inte om det blir Systembolaget, det kanske bara blir fat.

Ölet ska heta Ipa for Ukraine – Make Beer Not War och här är listan med deltagande bryggerier (fler kan tillkomma):

ProArt Brewery, Ängöl, Häxkitteln, Subbe Bryggeri, Möllys, Raj Raj, Heretic Brewing, Malmö Brewing, Karlskrona Mikrobryggeri, Bearded Rabbit, Lars-Gustavs, Brygghus 19, Barlind Beer, Prins Katt, Klackabacken, Lost Island, Fulltofta Gårdsbryggeri, Perfectly Squared, Giant Brewers, Brekeriet, Pax Brygghus, Österlenbryggarna och Kvarnagårdens Bryggeri. Humlegården sponsrar med råvaror.

Arrangörerna har skapat två insamlingsbössor för ändamålet. En hos UNHCR och en hos Läkare utan gränser och redan nu har pengarna börjat trilla in.