Hembryggare får göra öl hos Christian

Bildspel

Bild 2 av 3

Det blev en hel dags jobb när en Imperial stout skulle bryggas.

 

Hembryggare ska få chansen att brygga kommersiella öl hos AKiA Brygghus. Under måndagen var det premiär.

AKiA Brygghus utanför Kungsbacka är mitt uppe i ett arbete med en expansion. Ett bryggverk på 1500 liter ska installeras, men samtidigt ska bryggverket på 200 liter vara kvar. Tanken är att där göra en serie med öl där olika hembryggare bjuds in.

En smygpremiär gjordes under måndagen när Mattias Hallberg från Trollrunans Bryggeri var på besök och bryggde.

– Jag har klart med två hembryggare och det är fler på gång, säger Christian Figved.

Premiärölet har namnet Troll-Stout Imp och är det öl som Hallberg tävlade med i Porter&Stoutfestivalen i Göteborg för några veckor sedan. Planen är att ha premiär när Haket har en heldag för mörka öl i början av februari.

– Det började med att Christian kom fram och frågade mig om jag ville brygga, vi kände inte varandra då men har lärt känna varandra längs vägen, säger Hallberg.

Han är mycket aktiv i sociala media med sina bryggningar och det var så som Figved blev intresserad.

Premiärölet bryggdes i mindre skala, 50 liter, och ölet ska bryggas en gång till efter nyår. Då ska det bli 200 liter som ska spridas på pubar i Göteborgsområdet.

– Det här är en dröm som blir verklighet för mig, det är jätteskoj, säger Hallberg.

Han har bryggt öl hemma på gatan som heter just Trollrunan i Torslanda, och det är under de senaste 18 månaderna som han verkligen satsat på sin hembryggning.

Han ser bryggning hos Christian Figved som ett perfekt sätt att få känna på hur det är att brygga öl kommersiellt.

– Självklart har man tankar på att satsa mer och att brygga på riktigt. Jag skulle kunna bygga om hemma och få plats för ett mindre bryggverk. Men vi får se vad det blir för respons på det här först, säger Hallberg.

Det är också klart att hembryggaren Martin Niklasson ska brygga ett öl hos AKiA Brygghus efter nyår.