Snart premiär för Stefans pepparkaksöl

Bildspel

Bild 1 av 3

7 december är det premiär på Systembolaget för Stefan Skoghs pepparkaksöl.

 

I somras var han och bryggde i Skottland. Nu närmar sig premiären på Systembolaget för Stefan ”Koge” Skoghs pepparkasstout gjord tillsammans med Innis & Gunn.

Cirka 300 svenskar deltog i tävlingen där det gällde att skapa ett unikt ölreecpt som skulle kunna bryggas hos skotska Innis & Gunn. Till slut var det Stefan ”Koge” Skogh från Strängnäs som stod som vinnare. Hans recept med bland annat pepperkakor skapade stor nyfikenhet i Skottland.

– Jag trodde att min kunskap kring det svenska köket och dess traditioner var relativt stor men jag hade aldrig hört talas om, eller smakat klassiska svenska pepparkakor innan jag fick se tävlingsbidraget från Stefan Koge vars idé var att brygga öl med pepparkakor, förklarar Dougal Sharp, grundare av Innis & Gunn.

Skoghs ölintresse har växt ständigt under de senaste 25 åren och han brygger själv hemma.

– Jag är otroligt nöjd med mitt recept och över att jag blev framröstad som vinnare. Jag har ett mycket stort öl-intresse själv och att då delta i Imagine & Gunn och sen träffa Dougal Sharp på Innis & Gunns bryggeri har varit en helt fantastisk upplevelse, berättar han.

7 december är det dags för premiär för ölet på Systembolaget. 40 000 flaskor finns det av ölet som förutom smulade pepparkakor även är smaksatt med ingefära och kanel.

Ölet har redan funnits tillgänglig på någon mässa och kommer att dyka upp på en del krogar före 7 december.