Känd pub riskerar bli av med tillstånd

Två alkoholtillstånd drogs in redan i fjol. Nu har även Monks American Bar förbjudits att sälja alkohol. Men ett överklagande gör att ölen får flöda i kranarna ett tag till

I november i fjol kom beslutet i ett ganska komplicerat ärende. Ägarna bakom barkedjan Monks blev av med sina alkoholtillstånd både på Wallingatan och i Gamla Stan i Stockholm, efter att ha brutit mot en hel del regler. Bland annat hade det sålts alkohol till personer som inte har rätt att köpa, och på Wallingatan serverades alkohol på en uteservering utan tillstånd.

De båda pubarna stängdes och i dag drivs istället Restaurang Waza på Wallingatan och i Gamla Stan ska ett nytt mikrobryggeri startas.

Nu är även tillståndet för Monks American Bar på Sveavägen hotat. Socialförvaltningens tillståndsenhet i Stockholm har beslutat att baren ska bli av med sitt serveringstillstånd. Här handlar det om att personerna i ledningen är ”lämplighetssmittade”. Det innebär att samma personer sitter i flera olika styrelser och i det här fallet har kopplingar till de Monks-barer som nu stängts.

Men trots det kan baren fortsätta att servera öl. Beslutet har nämligen överklagats till förvaltningsdomstolen och dessutom har ägarna begärt inhibition, vilket gör att man i väntan på en ny dom kan servera alkohol.

– Jag vet inte hur lång tid det tar innan det kommer ett beslut, det beror bland annat på om det kommer att begäras en muntlig förhandling. Vårt beslut togs inte på grund av några nya felaktigheter utan vi bedömde att de kopplingar som finns mellan personer bakom de här företagen gör det olämpligt att ha ett tillstånd, säger Carina Cutlip, enhetschef för tillståndsenheten hos Stockholms Stad.

Vid tillståndsenhetens senaste möte diskuterades också, enligt sajten Stockholm Direkt, om Belgobaren i Stockholm skulle bli av med sitt tillstånd. Även där finns kopplingar till Monks-bolagen och tjänstemännen föreslog att det tillståndet skulle dras in. Utskottet valde dock att besluta att man fortsätter utredningen och att tillståndet får vara kvar.