Svenska ölböcker kan bli världsbäst igen

Det har gått bra två år i rad. Nu finns chansen igen att svenska ölböcker rankas som bäst i världen.

Det är Peter M Eronson som är den gemensamma nämnaren när det gäller framångar med ölböcker. 2017 vann han guld för den ölbok han skrev tillsammans med Simon Svensson och tidigare i år blev det ett guld och ett silver för boken ”Beer, Brewing & Bastards” som gjorts av Eronson och Jonas Darnell.

Nu är det klart med nomineringar till nästa års World Gourmand Cookbook Awards och återigen har Eronson med två böcker. Dels ”Prova öl- titta dofta smaka” som är skriven tillsammans med Robert Andersson, och dels ”Brygga stiltypisk öl” som är ett samarbete med Magnus Vasilis.

– Det känns väldigt hedrande att gå till final i Kina för tredje året i rad och otroligt kul att få bekräftelse för jobbet jag lägger ner på skrivandet, kommenterar Eronson.

För Robert Andersson är det här första gången som han nomineras för ett bokpris och det är inte så konstigt.

– Det är ju första gången jag har skrivit en bok, så jag är 100-procentig. Jag är superglad bara för att vara nominerad, säger han.

Nomineringar kommer efter att de båda böckerna rankats som bäst i Sverige. Under nästa år avgörs finalen i Kina.

– Det är kul att vår bok är nominerad som bästa lärobok oavsett. Bland de nominerade finns en tebok och vår bok, alla andra handlar om vin. Visst vore det kul att bräcka vinet och gå hela vägen, säger Andersson.

Än så länge återstår det dock att se om han tänker medverka vid den stora finalen.

– Det skulle vara kul, men så är det inte planerat än så länge i alla fall, säger han.

Boken ”Prova öl – titta dofta smaka” är slutsåld i Sverige, men kommer i en ny uppdaterad version under nästa år.

Utöver de två ovan nämnda böckerna är även Richard Bengtssons bok ”Den stora smakresan nominerad i en av klasserna. Bengtsson är till vardags ansvarig för Spendrups bryggeriverksamhet.