Robert nöjd med sitt första bryggarår

Ett fantastiskt år, men inte utan utmaningar. Så summerar Robert Larsson sitt första år som professionell bryggare.

Antalet bryggerier växer snabbt i Sverige och konkurrensen ökar. Hur fungerar det att starta ett nytt bryggeri egentligen?

Vi tog ett snack med Robert Larsson som startade Uddevalla Bryggeri för ett år sedan. När han summerar sitt första år är det mesta positivt.

– Det har varit ett fantastiskt år, men det är också mycket att lära sig. Än så länge går det inte runt, men jag hoppas att det ska bli en liten vinst på sikt, säger Larsson.

Det var alltså för ganska exakt ett år sedan som Uddevalla Bryggeri startades, och den analys som Robert Larsson då hade gjort visade sig stämma bra.

– Min magkänsla sade att det saknades ett lokalt bryggeri i Uddevalla och så var det. Jag kom in på fem krogar direkt och nu har jag öl på 14 olika ställen lokalt, säger han.

Med ett bryggverk på 200 liter blir det inga enorma volymer med öl under ett första år, men även steget från hembryggning till den storleken är ett utmaning.

– Det som varit den största utmaningen är att skala upp recepten. Det har tagit lite tid innan jag hittade rätt.

Nu väntar ett viktigt steg för bryggeriet. I början av december släpps nämligen de tre första ölen på Systembolaget.

– Jag bestämde mig för att satsa på det i september så det har gått snabbt. Det krävs att vara med där för att få upp volymen lite. Nu har jag en stabilare produktion och jag tror det är bra att ha funnits på krogarna här i Uddevalla först. Det finns en efterfrågan lokalt nu.

Larsson pekar också på det stora jobb som han lade ner innan bryggandet kom i gång. Det handlar då om tillstånd och annat, så kontakterna med olika myndigheter var många. Efter ett år har han nu kommit en bit på vägen med sitt mål att driva ett lönsamt bryggeri utan att satsa för stort.

– Jag gillar hantverket och vill hålla det småskaligt. Det finns inga genvägar och det är hårt arbete som krävs för att lyckas, säger han.

Trots att det stundtals blir ganska ensamt att jobba helt på egen hand, så kommer Robert Larsson att jobba på med att utveckla sitt företag ett bra tag till.

– Jag har sagt att jag ska hålla på i fem år på den här nivån. Sedan får jag utveckla och se vad som händer.