Robert lyfter fram mörkt öl från Närke

SOMMARFRÅGOR 2020

Robert Larsson svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Robert Larsson på Uddevalla Bryggeri räknar inte med mycket ledighet i sommar. Det och mer berättar han om i vår sommarserie.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni åtagit?

– Alla avbokade ölprovningar, event och minskad försäljning till restauranger var det största inkomstbortfallet under våren. Försäljningen på Systembolaget har rullat på bra men påsken kom helt av sig som är stor med saknade norskar och andra tillresande sommarboende i Bohuslän. Jag insåg som dom flesta andra i branschen att det gäller att lansera mer öl i TSLS. Lanserade två nya öl; Bassholmen och DIPA Stora Hasselön, den 1 juli som båda sålde slut samma dag, vilket är oerhört roligt.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Jag är helt ensam om att driva bryggeriet så det blir mest jobb hela sommaren, för att försöka kunna leverera efterfrågan på öl. Dom få dagarna som jag kommer att vara ledig, kommer tillbringas med familjen i stugan på Rörbäck.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Helt klart Närkes Stormaktsporter som jag äntligen fick möjlighet att prova för första gången i mitt liv på utbildningsdagar i februari hos Poppels, serverad av Daniel Granath. Träffen var anordnad av Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, som var min första medlemsträff. Senare framåt natten att prata med bryggarna på Närkes gav ölet ytterligare en dimension utöver doft, smak och balans.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Nej, men jag hoppas givetvis! Är personligen övertygad om att det går och förena både gårdsförsäljning och Systembolaget i Sverige, på ett sunt sätt, som skulle ge mer pengar till statskassan. En ny utredning är bara ett sätt att förhala hela frågan om gårdsförsäljning, enligt min mening. Det finns uppenbarligen oerhört starka krafter i detta land som är emot en gårdsförsäljning av öl och vin. Som småföretagare och det enorma skattetryck, är en differentierad skattesats ett bättre sätt att försöka nå framgång i, som många jobbar för och stor eloge till alla er.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dryck och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Det blir helt klart min förebild som entreprenör, Torsten Jansson på New Wave, världens bästa gitarrist Steve Lukather  i Toto och den magiska Sven-Bertil Taube. Vi skulle ta Skärgårdsbåten Byfjorden från Uddevalla hamn genom Bohuslän till Bassholmen, Smögen och vidare till Koster och hälsa på artisten Petter, som jag gärna skulle vilja träffa, som har stort dryckesintresse. Vi skulle njuta av Bohuslän, färska skaldjur, öl, snaps och champagne. Jag skulle se fram emot att höra Sven-Bertil sjunga “Inbjudan till Bohuslän” ackompanjerad av Steve, det skulle bli ett minne för livet.