Lises sommar ska vara på Gotland

SOMMARFRÅGOR 2020

Lise Ljungman svarar på våra sommarfrågor. Foto: Krister Gangfløt.

Lise Ljungman på Nya Carnegiebryggeriet svarar på våra sommarfrågor. Här är alla hennes svar.

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Precis som för många andra så fick en rejäl dip i mars/april, försäljningen till restaurang försvann ju nästan helt under denna tid. Sedan dess har det långsamt arbetat sig uppåt igen till okej nivåer och förhoppnignsvis så blir sommaren fin och att folk håller sig ölsugna! Vi har såklart fått skifta fokus en del mot Systembolaget och trappa upp antalet lanseringar och fokusera på det lokala sortimentet, en ganska rolig twist i kaoset.

En annan del är ju vår bryggpub där alla besökare försvann samtidigt ungefär. Det har nu långsamt kommit tillbaks men i samband med att vi måste upprätthålla social distansiering så kommer det ju inte gå upp till samma nivåer som förra sommaren. Men vi har det lättare än många andra i och med vår stora uteservering, så vi ska inte klaga.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Gotland, Gotland och mer Gotland. Längtar ihjäl mig. Det blir ju en mycket lugnare sommar än vanligt så jag har köpt sisådär 7-8 böcker jag har tänkt plöja mig igenom, nog första gången på tre-fyra år jag känner att jag kommer ha tid till att läsa. Ska bo på både södra och norra delen av ön under veckorna jag är där så har nog tänkt mig att klämma in några bryggeribesök då också! Att besöka Nina på Snausarve är ett måste.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?
– Oj så svårt. Grymt svårt. Finns ju så otroligt många bra öl nu.. Men en av dom är i alla fall O/O Porter Porter. Hade med den på en digital ölprovning jag höll i Ölgäris och det slog mig då att jag dricker Porter alldeles för sällan. Rund, chokladig utan att vara för söt och super välbalanserad. Sen drack jag också Körsbär 2020 från Stockholm Brewing Co som var helt magisk samt även Hedemora Pilsner från Oppigårds samt såklart vår egen Hammarby Hybrid… Jag ger upp, det blev en lista. Tamejtusan Sverige, vad vi brygger bra öl!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Jag hoppas och vill, men jag tror inte det kommer gå igenom. Det kommer bli för svårt att hitta den fina linjen som innebär att upprätthålla gårdsförsäljning samtidigt som Systembolaget kan prioritera alla dom lösningar dom har gjort idag på det lokala och småskaliga sortimentet. Vi (Nya Carnegiebryggeriet) ligger ju väldigt gynnsamt till med en lokal plats i Stockholm och skulle antagligen vinna enormt på gårdsförsäljning men det är ju långt ifrån alla bryggerier som gör det och att då förlora det lokala och småskaliga från Systembolaget hade ju varit förödande. Jag hoppas på gårdsförsäljning men inte till vilket pris som helst.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– Oj, nu blir det prioriteringar! Egentligen skulle man ju vilja bjuda in hela branschen till en stor jäkla brakmiddag och bara hänga ihop under några dagar och dricka varandras öl.. Märks det att jag saknar att gå på ölfestival? Men om jag bara får välja fyra kommer det ändå bli branschfolk: först ut är vår bryggmästare Chris Thurgeson. Vi träffar varandra nästan varje dag och har skrivbord bredvid varandra men det är alldeles för sällan man har tid att träffas utanför jobbsammanhang och dom få gånger vi gör det har vi så obotligt roligt ihop. Nästa person skulle vara Sara Silow på Poppels, vi har nog bara träffats en gång men så jäkla härligt att träffa folk som man bara klickar direkt och känner att det här personen hade jag haft supertrevligt tillsammans med oavsett sammanhang. Sista blir hel gänget från Secret Sisters, man ska inte klumpa ihop individer men blev ju svårt att hålla sig till bara en till. Gänget i Malmö som man träffar ALLDELES för sällan men har ASROLIGT med varje gång man ses! Den här stillsamma trevliga middagen hade ju snabbt spårat ur till att bli ett hejdundrande party!