Heineken stäms – var har ölet bryggts?

Har ölet Tecate bryggts i Holland? Det ska en domstol ta reda på. Foto: Tecate.

Har ölet Tecate bryggts i Holland, eller bara i Mexiko? Det ska en domstol reda ut efter att en privatperson stämt Heineken.

 

Det är en man i New York-området som stämt Tecate och dess ägare Heineken för vilseledande marknadsföring. Det hela började med at mannan köpte ett tolvpack med Tecate för 11,99 dollar, ett pris som han själv beskriver som ”premiumpris”.

Enligt mannen ska det dessutom ”bryggd i Holland” på burkarna och det fick mannen att reagera. Han säger att han inte hade betalat den summan för ölen om han vetat att ölet inte var mexikanskt. Han pekar på att design och namn tyder på att ölet ska vara mexikanskt och att det har varit anledning till en merförsäljning som man inte förtjänar.

Men samtidigt har staden Tecate haft sitt eget bryggeri över 60 år och där arbetar över 2000 personer. Nu ska rätten ta reda på om det stämmer at ölet bryggts även i Holland, och om det i så fall är orsak till att ha lurat konsumenter. En förklaring kan vara att Mexiko i våras införde ett stopp för all ölproduktion i våras, fö att minska spridningen av coronaviruset. Den nedstängningen varade visserligen bara i en vecka, men en möjlighet är att ölet då tillfälligt bryggdes i Europa.

Heineken kommenterar bara ärendet med att man känner till stämningen och anser sig ha koll på läget.