Nya coronaregler – men barer undantas

Pelle Frost på Brewers Beer Bar kan fortsätta att servera gäster precis som tidigare under östen, trots att det under torsdagen infördes nya coronaregler. Foto: Ronny Karlsson.

Under torsdagen infördes hårdare coronaregler ibland annat Stockholm och Göteborg. Men barer och restauranger påverkas inte av det nya beslutet.

Under torsdagen kom det nya hårdare direktiv från Folkhälsomyndigheten efter att antalet coronafall ökat snabbt. I Stockholm, Västra Götaland samt Östergötland uppmanas invånarna att inte gå på fest och inte bland annat besöka butiker och simhallar eller att hålla på med idrott. Men barer och restauranger påverkas inte.
Beernews mailade nämligen följande fråga till Folkhälsomyndigheten och ni kan också se svaret:

”Det nämns ingenting och barer, restauranger och caféer, räknas de också in som platser man avråds från att besöka under den här perioden?”

– Nej, de omfattas inte av samma regelverk, var det korta men tydliga svaret.

Det innebär alltså att svenskarna nu avråds från att besöka vanliga butiker men fortfarande kan besöka restauranger och barer utan att bryta mot några coronaregler.

Fortfarande gäller förstås samma regler som tidigare för krogar och caféer med avstånd mellan borden, begränsat antal gäster, sittande gäster och inget mingel i baren.

Så här ser de nya allmänna råden ut för Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Reglerna gäller i tre veckor från och med i dag.

■ Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

■ Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

■ Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

■ Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.