Första ”brygden” exploderade i badrummet

Hembryggarna

Hembryggaren Niclas Rickardsson. Foto: Privat

Namn: Niclas Rickardsson

Ort: Gävle

Ålder: 27

Hembryggare sedan: Början av 2019

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Det började nog i gymnasiet runt 2010-2011, vet inte hur jag kom in på det men jag är en person som tillbringar 50 timmar i veckan med YouTube-klipp så jag antar att det kom där ifrån. Jag försökte då göra mina egna cider (jag gillade inte öl på den tiden) i min lilla studentlägenhet med hjälp av en Coca-Cola-flaska, Glockengold’s multivitamin-dryck och en nedsmulad jästtärning från Kronjäst.

– Den första batchen sprängdes i badrummet vilket blev ett helvete och den andra batchen smakade så illa att jag gav upp. Jag trodde stenhårt på att hembryggning inte blev bättre än skit helt enkelt. Två år senare stötte jag på en kollega som oftast hade med sig hembryggd öl till personalfesterna och dylikt. Detta var ett riktigt trevlig öl och det uppmuntrade mig något kring min åsikt om hembryggning.

– Trots detta så började jag inte att brygga något och varför vet jag inte. Åren gick och jag fick uppleva hembryggd öl två tre gånger per år från olika håll och det var alltid lika trevligt. Sen mot hösten 2018 så fick jag höra om appen Untappd, vilket givetvis öppnade dörrar kring öl för min del.

– Jag som tidigare bara tvingat i mig öl som Sofiero och Norrlands Guld började springa på bolaget för att testa ”konstig” och ”ovanlig” öl och Untappd blev snabbt ett beroende.

– Allt testande från Systembolaget ledde till att jag ville åt någon typ av pub-känsla, sagt och gjort så tog jag mig till närmsta pub där jag direkt började att smaka på allt som erbjöds och tipsades om. Trivdes otroligt bra, besökte nästan puben dagligen och väldigt snabbt så lärde jag känna vänner som introducerade mig i diverse stilar, ölets historia och hur bryggning gick till då de själva var hembryggare och bryggare för kommersiella bryggerier.

– Detta gjorde att jag fick vara med på någon bryggning och gå med i hembryggarföreningens bryggeri då det hade öppnats upp för två platser och nu står jag här idag nästan två år senare med 20+ batcher i bagaget.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Väldigt varierande, allt från två tre bryggningar i veckan till en bryggning varannan månad.

– Jag är en person som lägger mer tid och pengar på att köpa utrustning än att brygga vilket kanske är lite konstigt, men är man teknik-/prylnörd så är man. Försöker i alla fall att göra minst en bryggning i månaden, beroende på om det finns plats för jäsning och lediga fat när ölet är färdigt.

– Nu brygger jag inte hemma så att gå till ”bryggeriet” efter jobbet är inga större problem, man får komma hem runt 22:00 de dagarna helt enkelt.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Precis som jag nämnt ovan så började jag min resa direkt i bryggeriföreningens bryggeri så denna fråga blir lite svår att svara på, hade varit tufft hur som helst att brygga hemma i lägenheten då jag inte har plats. Ska jag räkna in bryggeriet som hemma så finns det säkerligen faktorer som gör det svårare än kanske i ett kommersiellt bryggeri, allt från renligheten, utrustningen och ytan blir svår att uppnå på samma sätt.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Min första Schwarzbier ”Black Hood”, det är nog något av det bästa jag bryggt hittills. En otroligt balanserad, len, lättdrucken och bra rostad smak som jag är riktigt nöjd med. Bra mycket mörkare, nästintill kolsvart om med jämför med många av de kommersiella ölen i samma stil som jag har druckit.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Då måste jag väl ändå säga ’Oud Bruin Oak Leaf (2017)’ som även är det bästa jag någonsin druckit hittills. Hade jag kunnat brygga en sådan Flamländsk gammal brunöl så hade jag flyttat till någon mysig by i Flandern och skuttat runt naken på någon äng med en flaska i varsin hand dagligen.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Absolut, de tankarna kom alldeles för fort som ny hembryggare och det handlar nog om att jag är alldeles för besatt av bryggteknik och ölbryggningen i sin helhet. Lagt det på hyllan tillsvidare då jag vet att jag inte är redo ännu, men tanken finns i bakhuvudet dagligen kan jag säga.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Om man är en ny bryggare så vill jag säga att man skall våga testa sig fram för att se vad det blir av det hela och sedan lära sig vad man hade kunnat göra annorlunda.

– Man lär sig absolut snabbast av att misslyckas och göra om efter att man förstått problemet. Mer avancerade böcker tipsar ofta om hur man gå vidare när man vill utveckla sitt bryggande och grotta in sig på teknik och egna recept.

– Vill man brygga sin första batch och inte har en aning om hur man skall gå till väga så är mitt tips att hänga med en hembryggare i din stad, mycket mer pedagogiskt än att läsa nybörjarböcker.
Öl blir det oftast hur som helst men för att öl skall bli så bra som möjligt så krävs rätt fermentering i rätt temperaturer, givetvis efter ett rimligt recept och en helt okej bryggdag i sin helhet.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Här kommer nog min första pass, har inte hunnit brygga mycket nog för att ha varit med om något större misstag eller olycka, eller så har jag bara haft tur.

Aningen eller …

Ljust eller mörk: Båda? Nej men ljust om jag är tvungen att välja.

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Beroende på stil helt klart men här måste min lata sida ändå säga fat.

Pub eller hemma: Nu med tre tappkranar hemma så är denna lite svårare, jag väljer ändå pub tack vare atmosfären och människorna.

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Surt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot, alla dagar i veckan!