Här är våra favoriter bland bryggerier i USA

Hill Farmstead finns med på alla tre listorna. Foto: Victor Åström

I dag är det USA:s nationaldag. Vi gissar att en och annan kommer att fira det med en öl eller två. Dagen till ära har vi listat våra fem favoritbryggerier i USA.

Vilka fem bryggerier är bäst i USA? Ja nästan direkt efter att vi bestämt för att göra detta så insåg vi hur svårt det är.

Det tog tid för oss alla att få fram listan. André var inte ens nära att klara den stopptid vi hade satt upp och förmodligen kommer vi att vilja flytta om eller lägga till bryggerier långt efter att den här listan är publicerad.

Men här är i alla fall det vi kom fram till, det här tycker vi är USA:s fem bästa bryggerier.

Jacob Hansson, bolagsrecensent på Beernews:

1. Hill Farmstead

När det gäller allsidighet och hög lägstanivå finns det inget bryggeri som slår Hill Farmstead. Vare sig det är en klassisk pilsner, juicig IPA, vinfatslagrad saison eller imperial stout så vet man att den med största sannolikhet kommer vara i världsklass och i sämsta fall ”bara” väldigt god.

Adair Paterno från Sant Adairius.

2. Sante Adairius Rustic Ales

Hill Farmsteads saisons/suröl i all ära men Sante Adairius hus-smak trumfar Hill Farmsteads med en lite mjukare och funkigare karaktär jämfört med den skarpare citruskaraktären som Hill Farmstead har.

3, Tree House

Att de kan göra grymma humliga öl på den amerikanska östkusten råder det ingen tvekan om. Bland bryggerierna där är Tree House min favorit, även om det är jämnt skägg med Trillium.

4. Toppling Goliath

Även det systembolagetaktulla Toppling Goliath är kända för att göra grymma humliga öl (vilket tyvärr inte kommer att märkas på PseuduSue som släpps på Systembolaget då den dels är kontraktbryggd och dels ett halvår gammal). De är dock mer kända för sina imperial stouts, som trots att de är väldigt tunga och intensiva ändå lyckats ha en fin komplexitet och drickbarhet som gör dom svårslagna.

5. Fremont

När det gäller balans i fatlagrade imperial stouts och barley wines är Fremont svårslagna. Jag är bland annat imponerad av deras öl Spice Wars, som visserligen inte är den bästa öl jag druckit från dom, men där de lyckats göra en öl med nejika som är tydligt närvarande utan att ta över.

Ronny Karlsson, redaktör för Beernews:

1. Alesmith

Det är otroligt svårt att säga vilket bryggeri som är bäst när det finns så många bra. Men sammantaget med jämn kvalitet, höga toppar, världens bästa fatlagringar och ett fantastiskt tasting room så är min vinnare Alesmith. Det här är bryggeriet som har kvalitet på allt de gör och behärskar såväl humliga friska öl som blytunga svarta imperial stouts. Hit måste jag varje gång jag är i San Diego-området! Nya varianter på Speedway Stout väntar då, liksom den fantastiska pale alen .394.

2. Hill Farmstead

Jag vet att det här är hajpat och att det jagas öl till larviga priser i bland från det här bryggeriet. Men det är också otroligt bra. Det handlar om så mycket mer än bara färsk humlig ipa, Hill Farmstead har koll på grejerna oavsett vilka öl som bryggs. Snyggt modernt och riktigt jäkla gott.

3. Anchorage Brewing

Bryggeriet från Alaska är kanske inte bland de mest hajpade, men jäklar så bra öl de gör. Oavsett stil så har jag gillat allt jag provat från det här bryggeriet. Det skulle faktiskt vara riktigt kul att åka till Alaska bara för att ha varit på denna pärla till bryggeri.

Henok Fentie, Omnipollo, till sambans med Esther Tetreault och Jc Tetrault från Trillium.

4. Trillium

Något av de nyare bryggerierna med humligt fokus bör vara med på listan. Monkish, Tree House och Other Half är också bra, men jag väljer Trillium. Jag älskar deras humliga öl men fick så sent som i förra veckan också upp ögonen för deras suröl som var fantastiskt goda. Där visade dom att dom fixar mer än humligt och därför är de med på min lista.

5. Cycle Brewing

Det här bygger till väldigt stor del på att de gör imperial stouts i absolut världsklass. Jag älskar verkligen deras svarta öl och om jag hade haft chansen att prova mer av deras andra stilar kanske de kunnat klättra nån placering på den här listan.

Och så finns det minst tio bryggerier till som jag egentligen hade velat ha med…

André Milsem, säljare på Beernews:

1. Bruery

Mitt absoluta favoritbryggeri. Jag älskar dem för deras vilja att experimentera och att de vågar göra extrema och ibland galna öl. Tunga stoutar som Black Tuesday, snygga surisar som Oude Tart, lyckade galenheter som Sourento, belgisk, rökigt, berliners, balanserat och heltokigt, orädda Bruery vågar testa och det blir som oftast fantastisk. Några av mina favoriter är Black Tuesday, Grey Monday, Tart of Darkness, Mélange 12, men med 1000 registrerade öl på Untappd finns det lite att välja på.

2. Sante Adairius Rustic Ales

När amerikanska bryggerier ska göra surisar så blir det ofta extremt surt och/eller extremt fruktigt. Som oftast saknas ett djup och de blir väldigt endimensionella. Sante Adairius lyckas i att göra sura öl som är balanserade med ett djup och komplexitet som bara de bästa från Belgien får till annars. Några favoriter är West Ashley, Appreciation och Bright Sea Blond. Även deras Saison Bernice och Cellarman förtjänar lite extra uppmärksamhet tillsammans med deras Nonna’s Blend serie.

3. Hill Farmstead

Saison, IPA, lager, stout, barleywine… Hill Farmstead gör de flesta ölstilar och de gör dem bra, världsklass bra! Barleywine som Aron, porter som Everett och Twilight of the Idols, stout som Earl och Beyond Good and Evil… alla är fantastiska, men även deras saisons som Arthur och Florence är bland de bästa inom sin stil. Min absoluta favorit från Hill Farmstead är deras Works of Love 2013: Sante Adairius, ett samarbete med tidigare nämnda Sante Adairius.

Så här ser det ut hos Alesmith. Stort, mysigt och ofta mycket folk.

4. AleSmith

Det är svårt att undvika AleSmith när man pratar om amerikanska favoritbryggerier. Första gången jag smakade Speedway Stout var en närmast magisk upplevelse, och den magin fick jag återuppleva första gången jag smakade den fatlagrade varianten. AleSmith brygger öl med perfekt balans och behärskar de flesta ölstilar. Speedway Stout, Horny Devil, Old Numbskull och Wee Heavy är några av mina favoriter från AleSmith, och får du tag på någon variant av dem så är det bara att köpa.

5. Upland

Upland gör surt på gränsen till obehagligt, men för min smak fungerar det närmast perfekt. Jag älskar syran och de extrema fruktsmakerna, jag imponeras av deras serie med vindruvor, och genom deras Sour Reserve serie visar de att de även behärskar att brygga mer subtila och balanserade öl. Deras olika surisar med frukt som Persimmon och PawPaw är underbara. Testa även deras Vinosynth och Sour Reserve serie om du får möjligheten.