Ölprofiler fick duon att satsa på bryggeri

De hade tänkt att fortsätta som hembryggare. Men när flera ölprofiler hyllade deras öl blev det ett bryggeri. Nyckelbydals satsning med belgisk inspiration har blivit en framgång.

Göran och Maria Johansson är det som står bakom Nyckelbydal Bryggeri på Ekerö utanför Stockholm. De var länge engagerade hembryggare och planen var att låta det fortsätta så.

– Vi startade tidigt på 90-talet men hade inga planer på att starta ett bryggeri även om ölen blev bättre och bättre, säger Maria Johansson.

Men så dök det upp en granne som hade en kompis som ville prova deras öl. Denne kompis var ölprofilen Tomas Danko som blev riktigt förtjust i ölen. Bengt Mattsson på Skebo Bruksbryggeri var en annan erfaren bryggare som undrade varför de inte satsade mer.

– Vi förstod väl då att vi inte var så dåliga, säger Maria Johansson.

– Det här var 2012 så nu är vi inne på vårt sjätte år, säger Göran Johansson.

Det började i väldigt liten skala och har växt en del längs vägen. Men fortfarande är Nyckelbydal ett litet bryggeri.

– Vi är fortfarande väldigt små och har valt att ha det så. Vi gör ingen reklam utan oftast kommer krögarna till oss när de vill köpa vår öl, säger Maria Johansson.

Den allra mesta ölen har inspiration från Belgien och det innebär att den får efterjäsa på flaska innan den skickas ut till kunder. Det kräver en del extra utrymme.

– Det här är en typ av öl som inte går att forcera fram, och det viktigaste är att vi håller en bra kvalitet, säger Göran Johansson.

I dagsläget ligger produktionen på cirka 25 000 liter per år, och på sikt kanske det skulle gå att dubbla i befintliga lokaler. I dagsläget är bryggeriet beläget i en gammal lanthandel från 1800-talet.

Området har en lång historia och de flesta ölen har namn som har koppling till närområdet och historien. Den mesta av försäljningen går till lokala krögare eller till krögare inne i Stockholm.

– Vår öl går att privatimportera på Systembolaget. Vi vill inte vara där mer än så, om vi satsar mer där kan våra kunder bli utan öl, säger Maria Johansson.

De jobbar båda heltid med bryggeriet i dag och trivs bra med det. Även om produktionen lär fortsätta att växa så räknar de med att kunna vara kvar i den gamla lanthandeln ett tag till.

– Vi har lyckats vända och vrida på saker här för att få mer plats och än så länge har vi inte slagit i taket, säger Göran Johansson.