Duon som tar humle från sitt hemland

All humle kommer från Nya Zeeland. Det gör bryggarna också. Nordic Kiwi Brewers är redo för att växa ganska rejält under året.

Rötterna har en stor betydelse när Nordic Kiwi Brewers gör öl. Det är viktigt att ha kvar anknytningen till det forna hemlandet för Craig Donovan och Kerryn Beattie. Bland annat är det bara humle från Nya Zeeland som hamnar i deras brygder.

– Vi ville ha en koppling dit, dessutom är det mycket bra humle, säger Craig Donovan.

De båda kollegorna kom till Sverige ungefär samtidigt men kände då inte varandra. Det kom senare. I stället var det kärleken som lockade dom runt halva jordklotet.

– Ja, det var i alla fall inte vintern eller skatterna som lockade, skrattar han.

Efter hand lärde de känna varandra och eftersom Kerryn var hembryggare blev det en del prat om öl. Även Craig började intressera sig allt mer, och de pratade om att göra något mer än bara hembryggning.

– Vi pratade om det ganska länge och sade till slut under 2014 att ska det här bli av får vi göra något nu, säger Craig Donovan.

De bestämde sig för att satsa, en affärsplan togs fram och de började att titta på utrustning. Ett bryggverk byggdes av mjölktankar, jästankar köptes från Vega i Göteborg, från Mora Bryggeri hämtades en tappningsmaskin och i Ungern hittade man en etiketteringsmaskin.

– Vi brygger batcher på 1000 liter, säger Craig Donovan.

Under 2016 blev det cirka 30 000 liter som producerades. I år är siktet inställt på runt 90 000 liter i bryggeriet i Ekerö. Det tittar även på att skapa en bryggeripub, men inga beslut är tagna ännu.

Produktionsökningen kommer sig av bra försäljning på Systembolaget och en lyckad satsning på folköl. De vill stärka sin ställning lokalt, men även export är intressant.

– Vi har nyligen förhandlat klart med importörer i Danmark och Norge, säger Craig Donovan.