Ölet som kanske ger några en vitare jul

Craig Donovan blev kontaktad av Hanna Ternström om att göra en alkoholfri öl. Resultatet blev En vit julöl.

Ekerö Brygghus har gjort en collab med kommunikationsbyrån Familjen och Alla kvinnors hus i Stockholm. Resultatet är alkoholfritt och ett statement.

Ölet heter En vit julöl och kom till efter att Familjen tog kontakt med Ekerö Brygghus och kvinnojouren Alla kvinnors hus i Stockholm.

Familjen ville ta fram ett alternativ till alkohol under julhelgen, för att lyfta frågan om alkohol och våld i nära relationer.

– Vi sa ”självklart”. Det är en bra grej, att stötta Alla kvinnors hus och erbjuda nåt som inte har alkohol, säger Craig Donovan på Ekerö Brygghus.

Hanna Ternström är den som ansvarat för pro bono-projektet på Familjen.

– Jag och mina kollegor ville göra nåt relaterat till alkohol under julen och då kom den här idén upp. Det handlar om att skapa en tryggare jul i fler hem genom att uppmärksamma att alkohol och våld i nära relationer är nära sammankopplat.

Hon säger att de redan fått en hel del uppmärksamhet för ölet, bland annat genom att kontakta influencers som Ann Söderlund, Bianca Kronlöf, Hanapee, Vanja Wikström, Henrik Wahlström samt journalisten Sanna Lindberg på Dagens Nyheter.

– Vi har redan sålt 200 fyrpack och har bara gjort 300, så det kommer snart att vara slutsålt, säger hon.

All vinst från försäljningen av En vit julöl går till Alla kvinnors hus.

– Det är oftast kvinnor och barn som råkar ut för de negativa konsekvenserna av alkohol. Det här är ett bra sätt att stötta dem, berättar Craig Donovan.

Hanna Ternström tar även upp andra aspekter, som att ölet kommer att väcka frågan om alkohol och våld vid julbord runt om i Sverige.

– Folk kommer att prata om det under sitt firande och rent konkret inte dricka lika mycket. Men kommer även det i det stora hela att uppmärksamma problematiken.

Alkohol finns i en mycket stor del av Ekerös och andra bryggeriers produkter. Så även om många i dag börjat att göra alkoholfri öl så är bryggerierna en del av problemet.

– Ja, och det är även Systembolaget, som vill framhålla en sund konsumtion. Det vill vi med, vi tycker att hantverksölbranschen borde stå för mindre konsumtion och mer kvalitet i öl, säger Craig Donovan.

– Vi säger inte att alkohol i sig är dåligt, vi älskar öl. Men vi vill lyfta frågan och visa att det finns ett alternativ. Vi hoppas att fler ska kunna välja alkoholfritt i jul, eller kanske gå över till alkoholfritt efter att ha tagit en starköl.

Själva ölet är gjort med blodapelsin och saffran förutom mindre mängder malt och humle. Det är kokat men inte jäst, så alkoholhalten är verkligen 0,0 procent.

– Den är jättegod, med smak av saffran och citrus. Den passar perfekt till fet julmat. Sen är den knallgul och väldigt fin att hälla upp i ett glas, säger Hanna Ternström.