Smaka det riktigt småskaliga på Adelsö

Adelsö Ölfestival har blivit en årlig höjdpunkt för ölentusiaster och bryggare i Mälardalen. Sedan starten 2015 har Anders Kotz, bryggare på Ekerö Brygghus, drivit den intima festivalen på natursköna Adelsö. Här, omgivna av åkrar och ängar, samlas ölälskare för att fira hantverksölets mångfald och kvalitet.

Adelsö Ölfestival är en festival som framförallt representeras av småbryggare från Mälardalen. Många av bryggerierna är så små att de sällan deltar i större mässor, vilket gör festivalen till ett tillfälle att upptäcka nya och spännande öl. Utställarna får ställa ut gratis, vilket bidrar till att de allra minsta bryggerierna har möjlighet att vara med, vissa av dem säljer inte ens sina öl på Systembolaget.

 

– Smakverkstan Bryggeri i Bromma är ett sådant exempel. Det är en hemmakrog som bara tar emot slutna sällskap hemma i parets nedervåning. De brygger bara för sin egen verksamhet så festivalen är ett unikt tillfälle att prova deras öl. De har varit med förr och då vunnit priser, så de gör riktigt bra öl också, säger Anders Kotz.

 

Att bryggerierna som deltar i festivalen uppskattar evenemanget framgår tydligt, enligt Anders Kotz. En stor del av utställarna har varit med från början. Några faller bort varje år och något nytt kommer till. Det varma mottagandet och den familjära stämningen tror han är några av anledningarna till att många återkommer år efter år. Årets festival kommer att gästas av bland andra Unibärsum, PKLK, Stockholm Brewing Co, Södra Maltfabriken, Hop Notch, Mariatorgets Bryggeri och gotländska Snausarve Gårdsbryggeri. Totalt deltar ungefär 15 bryggerier.

 

Festivalen hålls i Pannrummet på Adelsö. Inomhus finns plats för cirka 150 personer, och utomhus sätts tält upp på den angränsande ängen. Den lugna miljön gör att festivalen tilltalar både ölälskare och naturentusiaster.

 

Från att för några år sedan ha mycket fokus på IPA och starka stouts har nu festivalen utvecklats till att även inkludera ett brett utbud av öltyper, såsom lager, saison och veteöl. En nödvändighet för att möta den väldigt blandade publiken som besöker festivalen, enligt Anders Kotz. Ungefär hälften av besökarna är lokala invånare från Ekerö, Adelsö och Bromma som inte brukar gå på ölfestivaler. 

 

– De kommer för att det händer något roligt i bygden och njuter av evenemanget som helhet, menar Anders Kotz.

 

Den andra hälften är inresta besökare från Stockholm som ofta är lite mer vana att gå på ölfestival och kanske har ett något större fokus på själva ölen. Anders Kotz berättar att en del besökare kommer med husbil och stannar över natten för att fullt ut kunna njuta av festivalens atmosfär.

 

Festivalen är familjevänlig, med många besökare som tar med sig sina hundar och barn. Förutom öl finns det mat från food trucks, musikunderhållning, tatuerare och en frisör på plats. Det finns även en badplats i nära anslutning dit många styr kosan för ett uppfriskande dopp mellan provsmakningarna.

 

Till Adelsö Ölfestival kan man köra bil eller ta buss som går från Brommaplan och som är förstärkt med extra turer under festivalen. En kort promenad från hållplatsen tar besökarna till festivalområdet. Festivalen är nu på lördag, den 15 juni.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.