Ett guldkorn bland hyreshusen i Bromma

När vi träffar Craig Donavan Ekerö Brygghus nya restaurang Tunnlandet i Bromma har restaurangen precis öppnat och inte hunnit fyllas än. Foto: Peter Lindh

Bland bostadsrätterna några stenkast söder om Brommaplan dyker plötsligt en liten krog upp. Det är nyöppnade Tunnlandet – Ekerö Brygghus bar och restaurang.

Tunnlandet gömmer sig bland hyreshusen, men för den som hittar dit är mödan väl värd. Ekerö Brygghus har samarbetat med sina vänner på Graffitsthlm och resultatet är riktigt snyggt – redan på uteserveringen lämnar man bostadsrätterna bakom sig mentalt.

Sex månader har det tagit och allt gänget på Ekerö kunnat göra själva har de gjort.

– Kerryn Beattie har haft byggfirma, så han har varit byggledare men sen har alla pitchat in. Det var ett jävla jobb, vi blåste ut 20 ton betong för hand, säger Craig Donovan, som tillsammans med Kerryn driver Northern Exposure, det ena benet i Ekerö Brygghus.

Idén till restaurangen är inte ny, redan när samarbetet med Graffitisthlm inleddes fanns tankarna där. Då pratades det om Slakthusområdet, men sen började alla prata om virus istället och allt rann ut i sanden.

Nu hamnade restaurangen i Bromma i stället. Bostadsrättsföreningen kontaktade dem och frågade om de inte ville starta en kvarterskrog. Sex månader senare öppnade Tunnlandet.

– Jono Paetz på AKO NZ Wines hjälpt oss med restaurangbiten eftersom vi inte har den erfarenheten och jag tror att vi har undvikit alla fallgropar, berättar Craig.

 

Åtta kranar med öl från Ekerö Brygghus och dess andra varumärken, Adelsö och Northern Exposure. Foto: Peter Lindh

Till premiären blev det lite festivalkänsla när de riggade kranarna sista timmarna. Craig betonar att faten är kylda hela vägen. Åtta kranar blev det i form av rustika rör som sticker upp ur bardisken.

På tapp är det bara öl från Ekerö Brygghus varumärken, men det finns öl från andra bryggerier för att komplettera med surt, gluten- och alkoholfritt i kylen.

Calle ”Klive och Lasse ”Kaos” Hjertstedt på Graffitisthlm är delägare. Det syns. Foto: Peter Lindh

Tunnlandet öppnade i mitten av maj och Craig är nöjd med starten. Restaurangen står för 10-15 procent av bryggeriets försäljning redan.

– Det har varit en väldigt bra respons. Första veckan var det ”va, är det en krog här?” Nu skämtar de om att det blivit ett nytt uttryck, folk ska ”bara rasta hunden”, så tar de en pilsner här eller nåt, säger han.

– För det mesta är det locals och vi kanske är mer en kvarterskrog än ett renodlat taproom, men jag tycker även att nördarna har hittat hit. Första veckan hade vi Humlegårdens gäng här.

Det är Craig själv som tillsammans med de andra på Ekerö Brygghus och Graffitisthlm som byggt restaurangen. Foto: Peter Lindh